Civilizații extraterestre au descoperit Terra. Sunt cu ochii pe noi

Autorul articolului: Dana Mihai | Dată: 23 dec 2021, 08:00 | Categorie: Știri
Civilizații extraterestre au descoperit Terra. Sunt cu ochii pe noi
Civilizații extraterestre au descoperit Terra. Sunt cu ochii pe noi

O echipă de oameni de știință americani de la Universitatea Cornell și de la Muzeul de Istorie Naturală a calculat numărul de civilizații extraterestre care au capacitatea de a detecta existența vieții pe Pământ. Descoperirile lor au fost publicate în revista Nature.

Oamenii de știință consideră că de când civilizația umană a ajuns suficient de dezvoltată încât prezența ei să fie observată din spațiu, au trecut aproximativ cinci mii de ani. Cercetătorii au calculat că în acest interval de timp, în spațiul apropiat cu o rază de circa 326 de ani lumină, viața pe Planeta albastră putea fi descoperită de civilizații extraterestre din 1715 sisteme stelare. În opinia experților americani, în următorii 5000 de ani acestor observatori spațiali li se pot adăuga alte popoare inteligente din alte 319 sisteme stelare. 

Pentru calculele lor, oamenii de știință americani au folosit datele privind traiectoriile de deplasare a stelelor, informații adunate în catalogul Gaia EDR3, al Agenției Spațiale Europene. După cum a explicat, în articolul din Nature astrofizicianului Jackie Faherty, unul dintre participanții la studiu, din acest catalog au extras informații despre traiectoriile trecute și viitoare ale stelelor. Omul de știință a declarat că, în timpul perioadei de studiu care acoperă 10 mii de ani, Pământul a putut fi observat în diferite momente din 2034 de sisteme stelare. 

Dintre acestea, doar 117 "puncte de observație" s-au aflat la o distanță de aproape 100 de ani lumină de Pământ. Iar de când au fost inventate și perfecționate stațiile radio care trimit unde radio în spațiu, Terra ar fi putut ”fi ținută sub observație” de civilizații extraterestre din 75 de sisteme stelare. Jackie Faherty a anunțat că în 2034 sisteme stelare au fost deja descoperite șapte exoplanete. 

Iar dacă aceste planete adăpostesc civilizații mult evoluate din punct de vedere științific și, poate, dotate cu aptitudini speciale, cu o putere a minții aparte, pot observa Terra, ba chiar pot determina ce procese chimice au loc în atmosfera Pământului. De exemplu, locuitorii de pe Ross 128, o exoplanetă din sistemul de stele pitice roșii din constelația Virgo, aflată la aproximativ 11 ani lumină de Pământ, au reușit să observe planeta noastră timp de 2.158 de ani, începând cu anul 1057 î.Hr.

Dar locuitorii exoplanetelor din sistemul stelar Trappist-1, aflat la o distanță de aproximativ 45 de ani-lumină, mai au de așteptat 1642 de ani până când vor putea vedea Pământul în zona de tranzit. Din acel moment, ei vor putea privi oamenii timp de 2.371 de ani. 

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite