Cine este protejat împotriva variolei maimuței

Ioan Valerian |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Fotografie creată de RF._.studio, de la Pexels
Fotografie creată de RF._.studio, de la Pexels

Pentru o lume obosită să lupte cu coronavirusul, focarul de variolă a maimuței pune o întrebare cheie: sunt în pericol? Răspunsul este liniştitor. Majoritatea copiilor și adulților cu sisteme imunitare sănătoase sunt susceptibili de a evita bolile severe, au spus experții în interviuri. 

Dar există două grupuri cu risc ridicat: sugarii mai mici de șase luni și vârstnicii. Cu toate acestea, vârstnicii sunt oarecum protejați de vaccinuri împotriva variolei vechi de decenii, sugerează studiile.

Adulții în vârstă vaccinați se pot infecta, dar sunt probabil să scape doar cu simptome ușoare.

„Concluzia este că chiar și cei care au fost vaccinați cu multe decenii înainte mențin un nivel foarte, foarte ridicat de anticorpi și capacitatea de a neutraliza virusul”, a spus dr. Luigi Ferrucci, director științific al Institutului Național pentru Îmbătrânire.

„Chiar dacă au fost vaccinați în urmă cu 50 de ani, această protecție ar trebui să existe în continuare”, a spus el.

În Statele Unite, imunizarea de rutină împotriva variolei a încetat în 1972. Armata și-a continuat programul de vaccinare până în 1991, ca măsură de precauție împotriva unui atac bioterorist.

Întrebările cu privire la durabilitatea vaccinului împotriva variolei au crescut după un atac de antrax în 2001, a spus dr. Anthony S. Fauci, consilier principal al administrației Biden pentru boli infecțioase. Este rezonabil să presupunem că majoritatea persoanelor vaccinate sunt încă protejate, a spus el, „dar durabilitatea protecției variază de la persoană la persoană”.

„Nu putem garanta că o persoană care a fost vaccinată împotriva variolei va fi încă protejată împotriva variolei maimuței”, a spus dr. Fauci.

Focarul de variolă a maimuței a crescut pentru a include aproximativ 260 de cazuri confirmate și zeci mai multe în curs de investigare în 21 de țări. Infecția începe cu simptome respiratorii, dar înflorește într-o erupție cutanată distinctă, mai întâi în gură, apoi în palmele mâinii și tălpile picioarelor și treptat în restul corpului. Erupția cutanată devine în cele din urmă ridicată, crescând în vezicule pline cu puroi.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel