Chelsea: Vânzarea clubului de fotbal, validată

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Sport
Fostul proprietar, Roman Abramovici, a investit peste un miliard de dolari
Fostul proprietar, Roman Abramovici, a investit peste un miliard de dolari

Liga profesionistă engleză a anunţat că afacerea a trecut testul proprietarilor şi directorilor.

Premier League a aprobat, marți, preluarea clubului de fotbal Chelsea de către un grup condus de omul de afaceri american Todd Boehly. Consorțiul, din care face parte și elvețianul Hansjörg Wyss, a lansat, pe 7 mai, o ofertă de 4,25 miliarde de lire sterline (5,11 miliarde de franci elvețieni) pentru clubul de fotbal londonez, deținut din 2003 de oligarhul rus Roman Abramovici.

Vânzarea rămâne sub rezerva acordului guvernului britanic, a precizat Premier League. Un purtător de cuvânt al premierului Boris Johnson declarase, anterior, guvernul britanic "lucrează îndeaproape cu clubul" pentru a finaliza vânzarea.

Beneficii pentru victimele războiului din Ucraina

În urma invaziei rusești din Ucraina, miliardarul Roman Abramovici, vizat de sancțiunile Londrei, a scos clubul londonez la vânzare pe 2 martie, insistând că nu va cere rambursarea împrumuturilor contractate de club de-a lungul celor 19 ani de când s-a aflat la conducerea lui și că toate profiturile din tranzacție vor merge către victimele războiului.

După un lung proces de licitație care a implicat mai mulți investitori, Todd Boehly și partenerii săiau fost selectați de Raine Group, firmă cu sediul la New York și care a supravegheat vânzarea.

Pe lângă Boehly, grupul de investitori îl include pe Mark Walter, coproprietar al francizei de baseball Los Angeles Dodgers, miliardarul elvețian Hansjörg Wyss, fondatorul companiei de echipamente medicale Synthes, și firma de investiții americană Clearlake Capital.

Cumpărat pentru 140 de milioane de lire sterline

Abramovici a cumpărat Chelsea în 2003, pentru 140 de milioane de lire sterline. În urma investițiilor făcute de oligarhul rus, un apropiat al Kremlinului, Chelsea, până atunci un club de mâna a doua în fotbalul englez, a devenit, în scurt timp, un jucător important pe scena națională și europeană, acumulând cinci titluri în Premier League și două Ligi ale Campionilor (2012, 2021).

În acest sezon, Chelsea a terminat pe locul trei în Premier League și s-a calificat în următoarea ediție a Ligii Campionilor. Clubul a pierdut finala Cupei Ligii și a Cupei Angliei, de fiecare dată în fața lui Liverpool.

Citește și Abramovich aplică metoda ”Gigi Becali”: Își cedează drepturile asupra clubului Chelsea

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel