Charlize Theron, actriţă sud-africană: Limba afrikaans nu este foarte utilă

Autorul articolului: Florin Ravdan |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Facebook Charlize Theron
Facebook Charlize Theron

Actriţa sud-africană Charlize Theron a stârnit un val de reacţii în ţara sa natală după ce a declarat că limba afrikaans, limba ei maternă, "nu este foarte utilă", informează joi AFP.


Actriţa afrikaner în vârstă de 47 de ani, născută în oraşul sud-african Benoni, lângă Johannesburg, şi stabilită în prezent în Statele Unite, a făcut aceste declaraţii în podcastul "SmartLess", găzduit de actori de la Hollywood.

"Sunt aproximativ 44 de persoane care încă o vorbesc, cu siguranţă este o limbă pe cale de dispariţie. Nu este o limbă foarte utilă", a spus ea râzând în episodul difuzat luni. Ea a povestit că nu prea ştia să vorbească limba engleză înainte de a ajunge în Statele Unite, la vârsta de 19 ani.

Africa de Sud are unsprezece limbi oficiale la o populaţie de aproape 60 de milioane de locuitori. Afrikaans este a treia cea mai vorbită limbă din ţară (12,2%) după zulu (25,6%) şi xhosa (14,8%), scrie Agerpres.

"Charlize Theron este poate o actriţă excepţională, însă nu este bine informată când vine vorba de limba ei maternă", a criticat, într-un comunicat, micul partid afrikaner "Freedom Front Plus", oferind date oficiale.

"Utilizarea (limbii) afrikaans a crescut în general", a scris un internaut, printre numeroasele comentarii de pe Twitter. "Sunteţi lipsită de respect faţă de vorbitorii de afrikaans şi faţă de familia dumneavoastră", a scris un alt internaut.

La treizeci de ani de la sfârşitul apartheidului, problema limbii este încă un subiect sensibil în Africa de Sud şi dă naştere cu regularitate la controverse, în special în educaţie.

În 2020, decizia controversată a uneia dintre cele mai mari universităţi din ţară, Universitatea din Africa de Sud (UNISA), de a elimina limba descendenţilor coloniştilor olandezi, a ajuns să fie anulată de instanţă.

"Fii mândru de limba ta, nu îi forţa pe alţii să o vorbească", a scris un internaut pe Twitter. "Mulţumesc Charlize Theron, această limbă rasistă este pe moarte", a scris un sud-african pe reţeaua de socializare.

Un parlamentar din partidul radical "Luptătorii pentru Libertatea Economică" (EFF), Mbuyiseni Ndlozi, a postat un mesaj de susţinere pentru actriţă alături de o imagine a acesteia dintr-un film, purtând ochelari închişi la culoare şi având o armă de foc în mână.

Charlize Theron, boală cruntă: Am rămas fără dinţi în gură

Charlize Theron a vorbit despre lupta cu o boală cruntă, care a lăsat-o fără dinți. 

“Copilăria mea a fost groaznică. N-am avut dinţi până la 11 ani!”, a spus actrița pentru The Sun, potrivit okmagazine.ro.

“Aveam nişte colţi pur şi simplu, pentru că am făcut icter când eram mică şi mi s-a administrat atâta antibiotic încât am rămas fără dinţi în gură. Întreaga mea dantură fusese roasă de antibiotice şi mergeam tot timpul la dentist să-mi scoată micii colţi care-mi mai rămâseseră. Pot să spun că n-am avut niciodată dinţi de lapte din cauza asta.” 

CITEŞTE MAI MULTE PE DC NEWS

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel