Cercetătorii chinezi dezvoltă prima piele electronică inspirată de structura pielii umane

Autorul articolului: Dana Mihai |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Cercetătorii chinezi au realizat o premieră mondială prin crearea unei piele electronice inspirată de cea umană. Această piele artificială are o structură tridimensională care imită cele trei semnale mecanice descoperite la nivelul pielii umane, informează Xinhua.

Receptorii senzoriali din pielea umană, distribuiți complex în 3D, percep cu acuratețe forțele și tensiunile externe. Inspirându-se din această distribuție spațială, cercetătorii de la Universitatea Tsinghua din China au dezvoltat o piele electronică care reproduce structura pielii umane, având propria "epidermă", "dermă" și "țesut subcutanat".

Această piele electronică poate decodifica și percepe simultan trei semnale mecanice - presiune, frecare și tensiune - la nivel fizic, conform studiului publicat recent în revista Science.

"Un petic de piele electronică, de dimensiuni comparabile cu vârful unui deget arătător, este echipat cu 240 de senzori metalici, fiecare având o dimensiune cuprinsă între două şi trei sute de micrometri" a declarat Zhang Yihui, autorul corespondent al studiului.

"Dispunerea lor spaţială imită îndeaproape distribuţia celulelor receptoare tactile din pielea umană'" a adăugat el.

Senzorii colectează semnale care sunt procesate meticulos şi ulterior rafinate prin algoritmi de învăţare profundă, permiţând pielii biomimetice să distingă textura şi contururile obiectelor cu o precizie remarcabilă.

Aceasta dispune de o rezoluţie remarcabilă de percepţie a poziţiei presiunii, de aproximativ 0,1 milimetri, rivalizând cu sensibilitatea pielii umane autentice, potrivit studiului.

Pielea electronică are potenţialul de a fi integrată în vârful degetelor roboţilor medicali pentru diagnosticarea şi intervenţiile precise în stadii incipiente ale unor boli. De asemenea, poate fi folosită ca un plasture pentru a asigura o monitorizare în timp real a parametrilor vitali de sănătate, inclusiv a saturaţiei oxigenului în sânge şi a ritmului cardiac, a explicat cercetătorul Zhang Yihui.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel