Cel mai mare risc pentru fotbalistul modern. Ce muşchi se accidentează cel mai des

Autorul articolului: Florin Ravdan |
Data publicării:
| Categorie: Sport
Fotografie de la Ivan Samkov, Pexels
Fotografie de la Ivan Samkov, Pexels

Fotbaliştii moderni prezintă un mare risc de accidentare la un anumit muşchi. 

Un studiu publicat marţi în British Journal of Sports Medicine dezvăluie faptul că jucătorii se confruntă cu tot mai multe probleme şi perioade mai lungi de indisponibilitate în urma accidentărilor la coapsă, generate de creşterea nivelului de intensitate a meciurilor şi durata tot mai mare a sezoanelor din fotbalul modern, informează AFP.

Conform acestui studiu, finanţat de Uniunea europeană de fotbal (UEFA), 2.636 de leziuni la ischiogambieri au fost rapoarte între 2000 şi 2021, pentru un total de 3.909 de jucători profesionişti.

Numărul accidentărilor de acest tip s-a dublat în acest interval, trecând de la 12% din totalul leziunilor identificate în primul sezon la 24% în ultimul sezon.

S-a dublat, de asemenea, şi numărul de zile pierdute din cauza acestor leziuni, pentru o durată medie de treisprezece zile.

Pentru a înţelege aceste creşteri, oamenii de ştiinţă s-au concentrat pe ultimii opt ani.

Cercetătorii au analizat date ale echipelor medicale de la 54 de cluburi europene din 20 de ţări pe parcursul a 21 de sezoane privind timpul petrecut de jucători la antrenamente şi la meciuri, perioadele de absenţă din cauza accidentărilor, bolilor sau din alte motive şi tipul de accidentare (structurală sau funcţională).

Ei au dedus că principalul motiv al creşterii numărului de accidentări la coapsă este prelungirea sezoanelor în care jucătorii dispută foarte multe meciuri de mare intensitate. Prin urmare, corpurile sunt tensionate mai mult timp.

Riscul de accidentare este crescut şi în timpul meciurilor, fiind de zece ori mai mare decât la antrenamente. În acelaşi timp, cercetătorii au detectat o creştere semnificativă a numărului şi gravităţii accidentărilor în afara competiţiei.

O altă consecinţă a fotbalului modern: riscul de recidivă este foarte mare. Dintre toate accidentările înregistrate între 2000 şi 2021, aproape 20% sunt recidive, dintre care mai mult de două treimi sunt considerate precoce, adică apar în decurs de două luni de la revenirea în competiţie.

Această situaţie complică activitatea cluburilor, făcând jucătorii adesea indisponibili în timpul sezonului. Indiferent de sezon, în ultimele două decenii, unul din cinci jucători a ratat un antrenament sau un meci din cauza unei accidentări la coapsă.

O echipă tipică de 25 de jucători se poate aştepta să se confrunte cu aproximativ opt astfel de accidentări pe sezon, afirmă cercetătorii, conform Agerpres.

Cristiano Ronaldo spune că nu a semnat cu Al Nassr, din Arabia Saudită

Atacantul a devenit jucător liber după ce şi-a reziliat contractul cu Manchester United, luna trecută, iar în mass-media au apărut informaţii referitoare la parafarea de către Ronaldo a unui acord extrem de profitabil, pentru a juca în campionatul Arabiei Saudite, care ar urma să-i aducă fotbalistului lusitan un câştig de peste 100 de milioane de lire sterline pe an.

"Nu, nu este adevărat", a declarat Cristiano Ronaldo după victoria categorică obţinută de Portugalia în faţa Elveţiei (scor 6-1), în optimile de finală ale CM 2022. CITEŞTE MAI MULTE PE DC NEWS

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel