Cea mai importantă proteină pentru o dietă corectă. Nu e vorba despre carne: „Este o foarte mare confuzie”

Autorul articolului: Andreea Cercel |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto: pexels.com
Sursa foto: pexels.com

Dr. Florin Ioan Bălănică a fost invitat în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, acolo unde a oferit câteva sfaturi importante pentru o dietă cât mai echilibrată și sănătoasă. 

Dr. Florin Ioan Bălănică a dezvăluit care sunt primii pași esențiali prin care putem adopta dieta corectă de primăvară. Acesta recomandă tuturor să se axeze pe legumele de sezon, pe care să le asocieze însă mereu cu o sursă bogată în proteină.

„Sunt adeptul alimentelor de sezon, promotorul consumului de legume de culoare verde. Cum pe vremuri discutam „nicio masă fără pește”, acum eu spun „nicio masă fără legume de culoare verde.” Sunt foarte bogate în antioxidanți și fibre și sărace în zaharuri, sunt legume care ne satură, ne fac bine și ne ajută să avem o bună calitate a vieții. Ele trebuie să fie asociate cu o proteină, doar ea ne poate ajuta să scădem în greutate, nu deprivarea.”, de spus Dr. Florin Ioan Bălănică, în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, potrivit Spectacola

Care e cea mai importantă sursă de proteină

Când vine vorba de sursele de proteine, medicul nutriționist spune că pe primul loc nu se află carnea, așa cum ne-am fi imaginat. Este vorba despre albușul de ou, pe care trebuie să-l consumăm fără ezitare. De asemenea, în continuare el explică și care este pericolul la care ne supunem când consumăm în mod regulat carne la grătar.

„Nu trebuie să ne gândim la proteine = carne, este o foarte mare confuzie. Cea mai importantă proteină, din punct de vedere nutrițional, este albușul de ou, este primul. Următoarea proteină este zerul din lapte, adică iaurtul și brânza slabă, mai apoi este carnea albă și pe ultimul loc carnea roșie. Nu trebuie să ne speriem de proteina de origine animală, dar trebuie să o consumăm adaptat nevoilor individuale. Toate studiile au arătat că există un potențial pericol, atunci când vorbim de consumul în exces de carne roșie procesată. Asta înseamnă mezeluri obținute din porc, vită. Acea carne care se digeră mai greu.

Tot studiile au arătat că grătarul, făcut în mod nepotrivit și consumat în mod constant, adică prin contactul direct al cărnii cu flacăra sau cu metalul, duce ca starea noastră de sănătate să fie afectată. Grătarul e potrivit pentru socializare, dar nu e sănătos pe termen lung, dacă pe grătar punem carne roșie.”, a continuat acesta.

Cum arata meniul corect de dietă

Și, pentru a fi și mai sugestiv, Dr. Florin Ioan Bălănică dezvăluie cum ar trebui să arate un meniu echilibrat și sănătos pentru o zi întreagă, pentru cei care își doresc să piardă în greutate și să-și pregătească silueta pentru vara care este din ce în ce mai aproape.

„La micul dejun putem consuma o pastă de brânză slabă cu ceapă verde, cu chimen, alături de salată, o pâine cu maia, integrală sau putem mânca o omletă ușoară, în funcție de obiectivul pe care îl avem.

La prima gustare putem avea un fruct, iar la prânz putem mânca urzici cu ou, cu albuș de ou, supe ușoare din ștevie, din lobodă, spanac, toate acestea asociate cu o proteină.

Pe urmă, pentru gustarea a doua, un iaurt ce poate fi amestecat cu un pic de castravete murat, iar la cină putem avea un pește cu broccoli, sparanghel sau fasole verde. Așa putem obține rezultatele pe care ni le dorim.”, a conchis medicul specialist.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel