Te SCAPĂ de astenie. Prof. Ciurea: Cel mai mare PROTECTOR. În Danemarca i-am văzut că PUNEAU. E puțin iute, dar nu miroase

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Vlad Ciurea / Captură video: Digi24
Vlad Ciurea / Captură video: Digi24

Câteva sfaturi simple de la specialiști.

În general, o dietă echilibrată, care conține vegetale, dar și proteine de origine animală, te va ajuta să treci mai ușor peste perioadele mai dificile din an.

Totuși, există o serie de alimente care sunt ideale pentru a combate astenia.

”Este dovedit că, pentru ca organismul să funcţioneze corect, trebuie să îi oferim proteine de bună calitate în fiecare zi. Leguminoasele şi nucile sunt alimente bogate în proteine vegetale de înaltă calitate, sărace în grăsimi saturate şi bogate în fier şi minerale, o sursă excelentă de energie 100% sănătoasă. Peştele este un bun aliat în lupta contra asteniei. Somonul, tonul, macroul sau sardinele se remarcă prin cantitatea generoasă de acizi graşi Omega 3, un nutrient esenţial care acţionează ca un neuroprotector puternic ce ajută la îmbunătăţirea funcţiilor cognitive ale creierului, protejându-l astfel de deteriorarea oxidativă şi inflamaţie. Alte alimente bogate în acizi graşi Omega-3 sunt avocado, dovleacul, seminţele de chia, uleiul de măsline‟, recomandă nutriţionistul Gianluca Mech.

Profesorul Vlad Ciurea a vorbit despre alimentația echilibrată

Specialistul a făcut și câteva recomandări, în special despre cum trebuie să asigurăm o funcționare optimă a creierului.

”Creierul vrea toate legumele, de preferabil, proaspete, nu importate. Celula nervoasă mai vrea vitamina E, care este cel mai mare protector pentru creier. Sunt o grămadă de alimente bogate în vitamina E: toate nucile, toate semințele, toate murele, avocado, piersicile, peștele foarte slab. Toate acestea contribuie. Când eram copii, mâncam uleiul de pește; ăsta-i foarte bun pentru creier. Dacă avem aceste fructe, trebuie să fim foarte fericiți că le avem”, arată medicul.

Elementul surpriză: usturoiul

”Mai vrea creierul ceva interesant: usturoiul, care este antioxidant, ca și pătrunjelul și broccoli. Vă spun un secret: în Danemarca i-am văzut aducând sandwich-uri în care puneau, pe lângă ce vreți dumneavoastră, usturoi. E un usturoi special, din Spania, care e puțin iute, este foarte bun, dar nu miroase. Deci putem să căutăm un usturoi care nu miroase. Dar usturoiul nostru este foarte bun, din punct de vedere al compoziției”, mai dezvăluie profesorul Ciurea.

Echilibru: Ne place slana cu ceapă, dar totul cu măsură

”Trebuie să vă spun un lucru, noi trebuie să mâncăm în special ce am învățat să mâncăm din copilărie. Acele prime elemente de mâncare se implementează în celulele noastre și cer. Degeaba îi duc ardeleanului pe masă tot felul de feluri de pește, de fructe de mare, că ardeleanul zice <<Apăi, pentru mine, cel mai bun pește îi porcul>>. Nu poți! Schimbi structura, mai trebuie o generație ca să ne educăm. E foarte greu să schimbi alimentația. Cred că răspunsul este un echilibru. Să știm ce ne face rău. Tuturor ne place slana cu ceapă, dar totul cu măsură, ca să ții lucrurile în echilibru”, spune Vlad Ciurea, în podcastul lui Damian Drăghici.

Citește și: Riscul de DEMENȚĂ. Prof. dr. Vlad Ciurea: Atenție la cei din jur. ”Tata nu mai e la fel, le-ncurcă un pic”. Astea sunt semne de întrebare

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel