Ce se întâmplă dacă adormi cu lentilele de contact puse. Pericolele la care te expui

Autorul articolului: Romina Baluta |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto: unsplash, autor Perchek Industrie
Sursa foto: unsplash, autor Perchek Industrie

A dormi suficient de mult și bine este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru corpul nostru. Dar dacă nu practicați o bună igienă a somnului, s-ar putea ca această odihnă să nu fie atât de reparatoare pe cât sperați. Mai exact, faptul că nu vă scoateți lentilele de contact înainte de a adormi poate fi dăunător pentru ochi.

Lucru pe care actrița Tori Spelling l-a învățat recent după ce a dezvoltat un ulcer la ochi ca urmare a faptului că a dormit cu lentilele de contact. În timp ce Spelling a mărturisit că a purtat în mod regulat lentilele de contact până la 20 de zile, medicii descurajează orice cantitate de somn cu lentile de contact. "În general, dormitul cu lentile de contact este nerecomandat", spune James Kelly, MD, oftalmolog la Kelly Vision Center din New York.

Citește mai departe pentru a afla ce spune el că se poate întâmpla dacă te culci cu lentilele de contact înăuntru și s-ar putea să îți reconsideri rutina de culcare dacă ești tentat vreodată să sari peste pasul de a scoate lentilele de contact.

Ochii tăi au nevoie să "respire"

Când vă gândiți la respirație, probabil că vă gândiți la plămâni, la nas sau la ambele. Dar și alte părți ale corpului dumneavoastră au nevoie de oxigen. "Este important să acorzi ochilor o pauză și să lași corneea să respire", a declarat oftalmologul Allison Babiuch, MD, pentru Cleveland Clinic.

Corneea, despre care Babiuch a explicat că este "suprafața frontală a ochiului", este esențială pentru vederea ta. Pe lângă faptul că vă protejează ochiul, joacă un rol cheie în a vă ajuta să vă concentrați, spun experții. Bolile, rănile și infecțiile vă pot afecta corneea - și puteți adăuga la această listă și dormitul cu lentile de contact. "Ochii nu beneficiază de o oxigenare adecvată și de aportul de nutrienți în cazul utilizării prelungite a lentilelor de contact", spune Kelly pentru Best Life. Cu alte cuvinte, aceștia nu pot respira.

Dormitul cu lentile de contact vă poate irita ochii

Ce se întâmplă dacă ați adormit fără să vă scoateți lentilele de contact? Kelly spune că până și un pui de somn scurt cu lentilele de contact în contact poate duce la ochi roșii care se simt "uscați și lipicioși". De asemenea, el spune că mulți dintre pacienții săi se plâng de vedere încețoșată din cauza somnului cu lentile de contact.

Cât de frecvent este acest obicei iritant pentru ochi? În 2017, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au efectuat un studiu asupra purtătorilor de lentile de contact și au constatat că dormitul cu lentile de contact a fost cel mai des raportat comportament riscant. Alte obiceiuri proaste au inclus expunerea lentilelor de contact la apă, neînlocuirea lor conform programului și reutilizarea soluției dezinfectante.

Totuși, ațipirea cu lentilele de contact în contact poate avea repercusiuni mai grave.

Infecțiile oculare vă pot pune vederea în pericol

Pe lângă ochii roșii, mâncărimi și vedere încețoșată, dormitul cu lentile de contact vă poate expune la riscul de a vă pierde vederea. "Riscul de infecție oculară, mai exact de ulcer cornean, este dramatic crescut la persoanele care dorm cu lentile de contact", spune Kelly. "Aceasta poate fi o complicație care pune în pericol vederea, necesitând o intervenție chirurgicală și mai multe vizite la medic."

Semnele unei infecții oculare pot include ochi apoși, secreții, roșeață și scăderea vederii, a declarat Babiuch pentru Cleveland Clinic. Ea a explicat că, dacă scoaterea lentilelor de contact nu rezolvă iritarea, este important să vă duceți la medicul oftalmolog - și să vă asigurați că vă aduceți lentilele cu dumneavoastră.

"Scoateți lentilele de contact, dar păstrați-le, nu le aruncați. Puneți-o într-o husă pentru lentile de contact și aduceți-o cu dumneavoastră la programare", a spus ea. "Dacă observăm semne de infecție, putem, de asemenea, să facem o cultură a lentilei de contact pentru a ne apropia atât de înțelegerea, cât și de tratarea problemei.", potrivit bestlife.com

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel