Ce remediu pentru anxietate a descoperit un britanic. Oricine poate apela la acest truc simplu

Ioan Valerian |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Scapă de petele de calcar din baie cu două ingrediente naturale, la care nici nu te gândești. Sursa - Pexels
Scapă de petele de calcar din baie cu două ingrediente naturale, la care nici nu te gândești. Sursa - Pexels

Poetul britanic Tim Clare a descoperit că băile în apă rece transformă modul în care organismul răspunde la stres.

”Eram la capătul minții când m-am coborât în ​​cele din urmă în râul Wensum, în Norfolk, la sfârșitul toamnei anului 2019. Încercarea mea de a găsi un remediu pentru anxietatea mea severă și atacurile de panică săptămânale – uneori zilnic – de decenii a fost foarte prostă. Am epuizat tratamentele convenționale, așa că am decis să încerc ceva diferit. Un medic anestezist, Mark Harper, mi-a povestit despre cercetările pe care le-a fost coautor despre înotul rece în aer liber ca tratament pentru depresie.”

Clare înoată timp de trei minute de vreo șase ori pe zi în apă la temperatura de 10-14C. Băile în apă foarte rece induce ceva numit „răspuns la șoc rece”: un reflex de gâfâit, constricția vaselor de sânge aproape de suprafața pielii pe măsură ce corpul încearcă să păstreze căldura, creșterea ritmului cardiac și hiperventilația. Cu toate acestea, expunerile repetate diminuează intensitatea acestui răspuns, corpul adaptându-se.

Pe măsură ce corpul liniștește marea cascadă hormonală declanșată de aceste expuneri scurte, voluntare, răspunsul la stres scade în general – prin ceva numit „adaptare încrucișată”. Apoi, când te simți agitat, inima nu îți bate la fel de repede, nu eliberezi atât de multă adrenalină și cortizol și ești mai capabil să rămâi rațional.

Tim Clare afirmă că ”după un minut când am înotat prima dată, picioarele mele simțeau ca și cum le-aș fi zdrobit cu un blocaj de briză. Aceasta nu a fost o comuniune glorioasă cu Gaia. Eram un idiot într-un râu foarte rece. Când am ieșit, prosopul mi se simțea ca o lână de sârmă peste piele. Degetele de la mâini și de la picioare îmi pulsau. M-am simțit rău. Dar a devenit mai bine.”

Chiar dacă a avut această reacție, a doua zi a existat o ezitare tot a încercat spunându-și ”intri pentru scurt timp în apă cu o temperatură ușor suboptimă, fără să treci peste vârf la Passchendaele. Temperatura aerului a scăzut la -2C – totuși până atunci, în mod bizar, mi-a plăcut. A fost momentul meu preferat al anului.”

Poetul recunoaște că de când a început aceste băi în apă rece, nu a mai avut atacuri de panică.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel