Ce nu trebuie să lipsească din alimentația copiilor. Unde greșesc părinții: "Un adevăr mai greu de digerat"

Ema Apostu | Dată: 15 sep 2023, 11:36 | Categorie: Social
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție, a explicat ce fac greșit părinții, atunci când vine vorba de alimentația copiilor, și ce ingrediente ar trebui să se regăsească în meniul lor zilnic.

”Ce ingrediente nu trebuie să lipsească din alimentația copilului? Cam aceleași de care avem și noi nevoie, cu mici modificări de proporție.

Copiii sunt în creștere, așa că au nevoie de multe proteine și glucide concentrate care se absorb lent.

Pentru a putea susține efortul intelectual de la școală au nevoie de hrană de calitate nutrițională ridicată, gătită cât mai simplu și mai diversificat. Pentru sănătate digestivă trebuie să aibă un meniu diversificat, în care să nu mănânce mai mult de 2 zile la rând din aceleași produse.

"Un adevăr mai greu de digerat"

Acum, un adevăr mai greu de digerat: copiii fac ce văd în familie că se face.

Dacă voi, ca adulți, săriți peste mese, mâncați din pungă și nu gătiți cu zilele, beți suc în loc de apă și lăsați mesele pe ultimul loc din lista de priorități trebuie să știți că și copiii vor face cel puțin la fel de rău.

Ei sunt mult mai afectați de un meniu dezorganizat, pentru că nivelul de mișcare fizică al unui copil modern este undeva la jumătate față de cum se întâmplau lucrurile acum 25 de ani.

În plus, expunerea la ecrane este de cel puțin 10 ori mai mare în prezent, decât acum un sfert de veac și aceiași 25 de ani de expunere la poluare, stres, chimicale și disruptori hormonali au făcut ca organismul lor să se formeze cu un pattern hormonal deja modificat față de al nostru.

"Să devenim noi înșine părinții de care aveam nevoie când copii"

Generația mea, a celor de 40 și ceva de ani, a crescut fără o educație alimentară sănătoasă. Suntem prima generație care a primit produsele din vest, în abundență, și ni s-a servit mirajul bunăstării post-revoluție cu supraconsum de alimente procesate, lipsa timpului de calitate petrecut în familie, presiunea de a avea note bune cu prețul sănătății noastre emoționale și multă insecuritate în familie și în societate. 

Singura modalitate de a nu transmite mai departe, într-o formă și mai scâlciată, acest bagaj dureros către generația următoare este să devenim noi înșine atât părinții de care aveam nevoie când eram noi copii, dar mai ales să ne îngrijim de bunăstarea copiilor noștri prin grija constantă față de calitatea timpului petrecut cu ei, discuțiile oneste, calde și respectuoase față de realitatea emoțională a copilului și mai ales exprimarea constantă și clară a iubirii pentru ei.

Ne arătăm iubirea față de copii petrecând timp cu ei în joacă, ascultându-le fricile și încurajându-i, învățându-i prin puterea exemplului care sunt valorile sănătoase după care să își conducă viața, făcând sport cu ei și hrănindu-i cu mâncare sănătoasă și echilibrată”, a scris Cori Grămescu pe Facebook.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience