Ce n-au reușit oamenii, au făcut bursucii: O comoară de monede romane, descoperită de un bursuc înfometat

Antonio Grigore |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Foto: Flickr, caroline legg
Foto: Flickr, caroline legg

O comoară de peste 200 de monede, datând din perioada romană, a fost descoperită de un bursuc în regiunea Asturias, din nord-vestul Spaniei.

Cercetătorii spun că descoperirea a fost posibilă ”mulțumită eforturilor unui bursuc înfometat”, care căuta hrană și a săpat în pământ până a dezgropat monedele.

Văzut ca fiind o „descoperire excepțională”, întâmplarea a avut loc în luna aprilie 2021, în peștera La Cuesta din Bercio din regiunea Asturias, iar detaliile au fost prezentate în Jurnalul de istorie și arheologie, publicat la sfârșitul anului 2021 de Universitatea Autonomă din Madrid, scrie publicația Phys.org.

În lipsa oricăror surse de hrană, probabil în perioada viscolului puternic din ianuarie 2021, care a măturat regiunea, bursucul ar fi răscolit adânc pământul pentru a găsi fructe de pădure, viermi sau insecte, dar ghinionul său a făcut să găsească doar câteva bucăți de metal, care au fost găsite de un localnic, câteva luni mai târziu.

”Am găsit monedele într-o peșteră, în nisip. Probabil, un bursuc a săpat la intrarea în vizuina sa”, au scris arheologii după ce au descoperit cele 209 monede care datează din secolele III-V d.Hr.

Parcursul monedelor este unul impresionant. Cercetătorii spun că majoritatea acestor monede din epoca romană târzie ”provin din nordul și estul Mediteranei” din Antiohia, Constantinopol și Salonic, care mai târziu au trecut prin Roma, Arles și Lyon, în sudul Franței, iar cel puțin o monedă ar fi ajuns până la Londra.

Citește și: 165 de milioane de euro pentru un tablou. "Comoara națională" revine pe piața operelor de artă

”Numărul monedelor găsite, precum și interesul arheologic incontestabil în ceea ce privește tranziția către Evul Mediu timpuriu, fac din comoara descoperită la Bercio o descoperire excepțională”, au scris oamenii de știință.

Cercetătorii spun că monedele ar fi fost mutate în această locație în „contextul instabilității politice” cauzată, în special, de invazia suebilor, un trib germanic, ce venea din zona Mării baltice, și care a invadat nord-vestul Peninsulei Iberice în secolul al V-lea.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel