165 de milioane de euro pentru un tablou. "Comoara națională" revine pe piața operelor de artă

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache | Dată: 07 dec 2021, 20:21 | Categorie: Lifestyle
Rembrandt - The Standard-Bearer, foto: Wikipedia
Rembrandt - The Standard-Bearer, foto: Wikipedia

Un tablou de Rembrandt este pe cale să stabilească recorduri amețitoare, dacă va fi vândut cu prețul la care este evaluat:165 de milioane de euro.

"Purtătorul de drapel", un tablou de Rembrandt declarat "comoară naţională" în Franţa şi estimat la 165 de milioane de euro, va putea să revină pe piaţa operelor de artă, după ce statul francez a renunţat în cele din urmă să îl mai cumpere, a anunţat marţi Ministerul Culturii din această ţară, citat de AFP.

Tabloul, un portret pictat de artistul olandez în 1636 la vârsta de 30 de ani, aparţinea unor colecţionari privaţi, membri ai familiei Rothschild, care doreau să îl vândă şi au solicitat un certificat de export în acest sens în 2019. Cererea lor a fost refuzată în luna aprilie a aceluiaşi an, a precizat Ministerul Culturii din Franţa.

Legislaţia franceză permite, într-adevăr, ca începând de la o anumită valoare şi vizând acest tip de tablouri, ca statul să aibă posibilitatea de a achiziţiona o operă de artă pentru colecţiile sale naţionale prin clasarea lucrării respective, pentru un interval de 30 de luni, în categoria "comorilor naţionale".

Citește și despre: Florin Piersic: Îmi este frică de moarte. Oamenii nu-şi vor mai aminti de mine

Statul francez a cumpărat în acest fel în anul 2016 un alt tablou semnat de Rembrandt, clasat în categoria "operă de interes patrimonial major", cu suma de 80 de milioane de euro, cel mai mare preţ pe care l-a plătit vreodată pentru o pictură, potrivit Ministerului Culturii.

"Este vorba despre o decizie asumată, luată mai ales prin prisma nivelului excepţional al preţului acestui tablou. Politica foarte dinamică de achiziţie a muzeelor noastre rămâne neschimbată", au precizat reprezentanţii Ministerului francez al Culturii. 

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite