Pentru prima dată după incendiul din 2019, Catedrala Notre-Dame din Paris va celebra Crăciunul din acest an în zilele de marţi şi miercuri, cu tradiţionalele liturghii dedicate Naşterii Domnului, care ar trebui să atragă mii de credincioşi, informează AFP.
"Ne-am întors la Notre-Dame, care tocmai a fost redeschisă cultului religios şi vizitatorilor. Inimile noastre sunt în sărbătoare", a declarat arhiepiscopul Parisului, Laurent Ulrich, într-un mesaj de Crăciun difuzat marţi.
El a adus un omagiu "talentelor desfăşurate pe şantierul de restaurare", care au permis "ştergerea durerii incendiului şi a celor cinci ani de separare, lăsând doar bucuria reunirii, bucuria de a trăi din nou împreună în această casă comună, casa lui Dumnezeu".
Celebra catedrală franceză a fost devastată de un incendiu pe 15 aprilie 2019 şi de atunci nu a mai găzduit aceste slujbe care celebrează, pentru creştini, naşterea lui Isus.
Pentru primul Crăciun celebrat sub bolţile restaurate ale acestei capodopere de artă gotică, veche de 860 de ani, mai multe slujbe vor avea loc marţi, începând de la ora 15:00 GMT.
După o veghe muzicală începând cu ora 22:00 GMT susţinută de corul de la Notre-Dame, tradiţionala slujbă de Ajun va începe la miezul nopţii, prezidată de arhiepiscopul Laurent Ulrich.
Miercuri, în ziua de Crăciun, arhiepiscopul Parisului va prezida slujba principală de la ora 10:00 GMT. Alte două slujbe sunt prevăzute tot pentru miercuri, dimineaţa şi seara.
Cum pot participa credincioşii? "Nu se pot face rezervări pentru slujbele de Crăciun", iar accesul în catedrală se va face "în limita locurilor disponibile", a precizat Dieceza din Paris.
Prin urmare, site-ul Catedralei Notre-Dame îi sfătuieşte pe credincioşi să ajungă cu 30 de minute înainte de ora festivităţilor, "ţinând cont de faptul că cozile de aşteptare pot fi lungi, existând riscul de a nu putea avea acces în catedrală".
"Speranţă"
Accesul în Catedrala Notre-Dame este de acum supus unei limite stricte de 2.700 de persoane, în condiţiile în care interesul publicului rămâne la cote înalte în ceea ce priveşte dorinţa de a pătrunde în acest edificiu făcut celebru de scriitorul Victor Hugo şi omagiat în diverse filme, romane şi musicaluri.
După cinci ani de lucrări colosale de renovare, pe un şantier ce a dispus de un buget de 700 de milioane de euro, Catedrala Notre-Dame din Paris a fost redeschisă pe 7 decembrie printr-o ceremonie transmisă de multe posturi de televiziune, la care au participat numeroase personalităţi ale lumii, inclusiv preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, şi liderul ucrainean Volodimir Zelenski.
De atunci, casa de bilete (gratuite) este luată cu asalt, chiar dacă este încă posibil pentru vizitatori să se prezinte la faţa locului fără să aibă o rezervare şi să stea la coadă pentru a încerca să intre în catedrală.
"Crăciunul este un moment pentru a exprima caritatea şi generozitatea", dar şi "speranţa că Dumnezeu nu ne va abandona", a subliniat duminică arhiepiscopul Laurent Ulrich într-un interviu radiofonic.
Pentru catolici, Crăciunul din acest an marchează totodată începutul Jubileului "Anului Sfânt" 2025 al Bisericii Catolice, care va fi inaugurat marţi seară de papa Francisc la Vatican. Acest amplu pelerinaj internaţional, organizat la fiecare 25 ani de ani, ar trebui să atragă peste 30 de milioane de credincioşi la Roma.