Cât trăiești cu cancer pulmonar. Care este speranța de viață în cazul pacienților ce se confruntă cu această afecțiune

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Cât trăiești cu cancer pulmonar? Află, în rândurile următoare, care este speranța de viață în cazul pacienților ce se confruntă cu acestă afecțiune.

Cancerul pulmonar constă într-o afecțiune malignă, care se caracterizează printr-o multiplicare necontrolată a celulelor epiteliale ale țesutului pulmonar. Se poate manifesta la nivelul unui plămân, al ambilor plămâni, la nivelul bronhiilor sau al alveolelor pulmonare.

Speranța de viață în cazul pacienților care suferă de cancer pulmonar nu poate fi cunoscută cu exactitate, deoarece fiecare caz este diferit. Aceasta devine estimativă în funcție de cazul în care se află cancerul, dar și în funcție de bolile asociate de care suferă persoana în cauză.

Cât trăiești cu cancer pulmonar?

Potrivit unui studiu, a ieșit la iveală faptul că, pe o perioadă de cinci ani, speranța de viață este de 40%. Acest lucru înseamnă că 40 din 100 de pacienți bolnavi de cancer de plămâni vor supraviețui la cinci ani după primirea diagnosticului.

Cu toate acestea, speranța de viață se află în strânsă legătură cu vârsta pacientului. Astfel, cancerul pulmonar prezintă o rată de supraviețuire mai mare la pacienții mai tineri, în comparație cu pacienții vârstnici. De asemenea, se are în vedere și sexul. De regulă, femeile au parte de un pronostic mai optimist decât bărbații.

Un rol important în ceea ce privește speranța de viață la persoanele cu cancer pulmonar îl are și rasa. În acest fel, rata de supraviețuire este mai mică la pacienții afro-americani, spre deosebire de pacienții caucazieni sau asiatici.

Au parte de un pronostic mai puțin optimist persoanele care suferă de alte afecțiuni cronice, cum sunt afecțiunile cardiovasculare.

Important de precizat este că, după primirea diagnosticului de cancer la plămâni, fumatul scade speranța de viață și crește riscul de complicații. În același timp, și eficiența tratamentului este afectată.

Speranța de viață a pacienților diagnosticați cu cancer pulmonar este redusă considerabil și din cauza complicațiilor ce pot apărea pe parcursul bolii.

Speranța de viață în funcție de tipul de cancer pulmonar

În cazul cancerului pulmonar cu celule mici, speranța de de viață pe o perioadă de cinci ani este de numai 6%. Totodată, dacă vorbim despre cancerul pulmonar cu celule non-mici, speranța de viață pe o perioadă de cinci ani este de 18%.

Potrivit unui studiu referitor la adenocarcinomul pulmonar, speranța de viață este de 100%, dar cu o singură condiție: dacă pacientul a avut o tumoare mai mică de trei centimetri, care a fost înlăturată prin intervenție chirurgicală.

Prin urmare, cancerul pulmonar este un tip de cancer foarte agresiv. Responsabil de apariția lui este, în mare măsură, fumatul, deoarece tutunul conține peste 7000 de substanțe chimice, dintre care 70 sunt recunoscute ca fiind cancerigene.

Nici foștii fumători nu scapă de riscul de a face cancer la plămâni. Acesta se înjumătățește abia după zece ani de când un fumător a renunțat la acest viciu.

A doua cauză principală a apariției cancerului pulmonar este expunerea la radon (element chimic gazos cu proprietăţi radioactive, format prin dezintegrarea radiului), scrie BZI.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel