Cât timp durează pentru a elimina complet alcoolul din organism. Nu te așteptai la următorul răspuns

radiodcnews Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Bere / Foto Pexels
Bere / Foto Pexels

Știm cu toții că un consum de cantități mari de alcool nu este sănătos sau bun pentru organism din multe motive. Indiferent dacă vă distrați prea mult de câteva ori pe an și simțiți totul în dimineața următoare, fie că vă răsfățați cu câteva băuturi în timpul săptămânii cu efecte minime, este posibil să fiți curios care este timpul pentru eliminarea alcoolului din organism.

Cum este metabolizat alcoolul de către organism?

Asimilarea alcoolului se bazează parțial pe obiceiurile individuale de consum de alcool ale unei persoane, precum și pe structura lor genetică, spune Suneet Singh, medic de urgență și director medical al CareHive Health din Austin, Texas.

Potrivit dr. Singh, marea majoritate a alcoolului pe care îl bem este metabolizat de ficat, în timp ce o cantitate foarte mică este digerată complet, fără efecte secundare.

„Drumul pe care îl parcurge alcoolul de la consum până la eliminare implică un proces de asimilare care începe mai întâi în stomac, unde diferite enzime încep ciclul general de descompunere”, explică el. „Majoritatea alcoolului trece nealterat în intestinul subțire, unde are loc absorbția în fluxul sanguin, iar la atingerea fluxului sanguin, alcoolul este transportat predominant către ficat, unde are loc peste 90% din metabolizarea sa.”

Odată ce ajunge la ficat, alcoolul este transformat într-o substanță chimică numită acetaldehidă, substanță responsabilă pentru efectele deloc distractive care pot veni chiar și cu cantități mici de consum de alcool, inclusiv dureri de cap, greață și palpitații ale inimii, explică dr. Singh.

Cât timp durează pentru a elimina alcoolul din organism?

„În general vorbind, o băutură standard (o cutie de bere,  un pahar de vin sau o doză de băuturi spirtoase) atinge vârful în sânge la aproximativ o oră după consum”, a spus el.

Este nevoie de aproximativ patru până la cinci ore pentru a procesa și elimina complet alcoolul din organism, explică dr. Singh. „La rândul său, este nevoie de aproximativ o zi pentru ca organismul să curețe complet o porție de alcool.”

Din fericire, simptomele fizice ale consumului de alcool și ale intoxicației se rezolvă mult mai devreme decât finalizarea ciclului metabolic general, spune el.

Cât timp este detectabil alcoolul în organism?

Dacă ești îngrijorat de cât de mult alcool este în organism, deoarece trebuie să conduci acasă sau să lucrezi a doua zi, factorii genetici, nivelurile de enzime, cantitatea de alcool și puterea alcoolului joacă un rol în alți factori, cum ar fi vârsta, masa corporală și sănătatea generală, precum și modul în care este testată, spune dr. Singh.

În general, totuși, alcoolul poate fi detectat:

  • În sânge timp de până la 12 ore, 
  • Pe respirație timp de 12 până la 24 de ore
  • În urină timp de 12 până la 72 de ore
  • În salivă timp de 12 până la 48 de ore
  • În păr până la 90 de zile

Potrivit dr. Singh, toată lumea metabolizează alcoolul în mod diferit și atât factorii genetici, cât și factorii de mediu contribuie la aceste niveluri de alcool, dehidrogenază (ADH) și aldehid dehidrogenază (ALDH), două enzime prezente în ficat care afectează rata cu care organismul tău metabolizează alcoolul.

Studiile arată că cu cât avem mai puține enzime care metabolizează alcoolul, cu atât îi ia mai mult organismului să metabolizeze alcoolul – precum și mai multe simptome fizice, cum ar fi greața și durerile de cap.

Cât timp durează alcoolul pentru a vă curăța sistemul, precum și modul în care vă poate afecta fizic, pot varia cu ușurință de la persoană. Rețineți cum aveți tendința de a vă simți după ce ați consumat orice cantitate de alcool și luați măsuri pentru a evita acele efecte nedorite pe termen scurt, precum și efectele pe termen lung care pot apărea cu un consum excesiv de alcool.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel