Cât mai VALOREAZĂ un apartament din Kiev pe timp de război. PREȚURILE continuă să scadă. ”Va fi nevoie de SPRIJIN: parteneri internaționali”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie

Prețurile imobiliarelor s-au prăbușit de la începutul războiului.

Războiul din Ucraina a făcut ca aproape toate tranzacțiile imobiliare din zonele afectate să fie oprite.

În Kiev, după o perioadă de blocaj total, au apărut unele semne de activitate pe piața imobiliară. 

Sunt în special persoane care au fugit din capitala Ucrainei și contactează agenții imobiliari pentru a încerca să-și vândă apartamentele. Potrivit agențiilor, proprietarii de apartamente sunt gata să vândă la mai puțin de jumătate din prețul de dinainte de război.

„Pentru un apartament pe Obolon, care a costat aproximativ 120 de mii de dolari, proprietarul vrea să primească cel puțin 60 de mii. Cu câteva zile înainte de război, a plecat în Polonia, acum urmează să-și deschidă propria afacere acolo, așa că are nevoie urgent de bani”, spune un agent imobiliar, citat de publicația Strana.

Totuși, tranzacțiile imobiliare efectuate în aceste zile sunt foarte riscante.

Pe teritoriul Ucrainei este decretată legea marțială, iar potrivit Codului Civil, orice tranzacție efectuată în împrejurări excepționale poate fi declarată nulă.

„Tranzacțiile pot fi doar între părți, deoarece înregistrarea notarială a fost practic oprită”, spune Irina Lukhanina, agent imobiliar.

Antreprenorii spun și ei că totul este blocat. ”Nimeni nu construiește clădiri noi sau nu face vânzări în acest moment”, spune dezvoltatorul Igor Nikonov, într-o declarație pentru NV.

Nikonov spune că este imposibil de estimat cât va costa reconstruirea fondului locativ dar este clar că Ucraina are nevoie de ”parteneri internaționali, împrumuturi ieftine, credite ipotecare cu condiții speciale”.

Antreprenorul anticipează modificări inclusiv la nivelul normelor tehnice privind construirea clădirilor. ”Trebuie să asiguri adăposturi anti-bombe. În subteran vor fi două ieșiri și locuri unde se pot așeza saltele. Astfel de spații vor exista fie în clădirea în sine, fie lângă ea. Vom lucra la aceste probleme cu specialiștii”, arată Nikonov, care se declară optimist privind piața imobiliară din Ucraina: ”Sunt sigur că specialiști din multe alte țări vor veni în Ucraina pentru a câștiga bani aici”.

Ce se va întâmpla cu prețurile apartamentelor?

”Piața imobiliară din capitală a încetat să funcționeze, iar toată lumea a rămas în așteptare. Dacă conflictul se încheie în următoarea săptămână sau două, atunci situația nu ar trebui să se schimbe prea mult. Dar dacă războiul se prelungește și devine mai agresiv, atunci ne putem aștepta la o prăbușire a prețurilor, spune Serghei Rodler, analist al unei companii de brokeraj, citat de Segodnya.

Potrivit experților, după încheierea războiului este foarte posibil ca prețurile să scadă în continuare pentru o scurtă perioadă, după care să înceapă să urce, din cauza scumpirii materialelor de construcție și a fondului locativ mult diminuat de bombardamentele Rusiei.

"O tendință similară a fost observată în Donețk, când, după evenimentele din 2014-2015, apartamentele de acolo au scăzut brusc și apoi au început să crească. Adevărat, nu au atins niciodată nivelul anterior", remarcă Irina Lukhanina.

Citește și: Chiriile în VESTUL Ucrainei: De la GRATIS, la jaf la drumul mare. Cât costă o garsonieră într-un bloc COMUNIST

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel