Chiriile în VESTUL Ucrainei: De la GRATIS, la jaf la drumul mare. Cât costă o garsonieră într-un bloc COMUNIST

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie

Miile de refugiați care ajung în vestul Ucrainei își găsesc cu greu in loc de dormit.

Atacurile Rusiei lui Putin a alungat milioane de ucraineni de la casele lor. Potrivit cifrelor UE, până pe 14 martie, peste 2,6 milioane de oameni au fugit din țară, majoritatea ieșind din țară prin Polonia.

Pe lângă cei care au reușit să treacă granița, mai există alte câteva sute de persoane care s-au refugiat în regiunile din vestul țării, considerate a fi mai sigure.

”Aproximativ 200 de mii de refugiați au sosit deja în Lviv și nu există apartamente libere”, spune un agent imobiliar.

În câteva zile, migranții au închiriat toate locuințele posibile: case de lux și case de vacanță, apartamente în blocuri comuniste, povestesc interlocutorii publicației.

Deficit în Lviv și Ujgorod

 

Piața de închirieri este acum extrem de dezechilibrată, toți agenții imobiliari contactați de către publicația NV declarând că nu mai există locuințe de închiriat.

Prietenii și rudele vin la migranți și locuiesc cu toții în apartamente sau case supraaglomerate.

”Singura opțiune de a obține o noapte de cazare este să apelezi la voluntari pentru a te primi în case sau pensiuni”, spune un agent imobiliar din Ternopîl, într-o discuție cu reporterii.

În Luțk, un alt oraș din vestul Ucrainei, mai existau doar vreo două opțiuni de închiriere și 30 de solicitări.

 

Care sunt prețurile

 

Prețurile pentru închirierea apartamentelor în oraș sunt foarte diferite. Unii proprietari refuză să ceară chirie de la migranți și le cer să plătească doar facturile la utilități.

Marea majoritate a proprietarilor nu au crescut prețurile pentru închiriere.

De exemplu, o garsonieră într-o ”Hrușciovka” (bloc comunist), când se găsește, poate fi închiriată cu 3,5 mii de hrivne pe lună (aproximativ 110 euro).

Un apartament renovat cu încălzire centrală se închiriază cu  pentru 6 mii UAH ((aproximativ 190 euro), în timp ce chiria pentru o jumătate de casă costă cam 460 de euro pe lună.

Pe platforma Booking.com, apartamentele din Lutsk sunt se găsesc și la 26 de mii de UAH pe lună (800 de euro), în timp ce în Lviv un loc într-un hostel costă chiar și 13 mii de UAH (400 de euro), scrie publicația Segodnya.

Cererea este uriașă, iar casele se închiriază imediat, cum a fost cazul unei case, care a fost pusă la închiriat pentru aproape 1.400 de dolari/lună.

În Ivano-Frankivsk, un apartament cu o cameră poate fi închiriat cu 4,5-5 mii UAH (140-150- de euro) pe lună, în timp ce locuințele moderne sunt închiriate cu 250-350 USD pe lună (230 - 270 de euro).

Cea mai mare parte a migranților caută un apartament pentru o lună-două cu posibilitatea prelungirii contractului.

Agenții imobiliari recunosc că sunt oameni care umflă prețul locuințelor închiriate.

”Vorbim cu ei pentru a-i convinge să nu facă asta”, spun agenții. De exemplu, unii proprietari din Ivano-Frankivsk cer 800 USD pe lună pentru apartamentul lor.

Primarii orașelor din vestul Ucrainei au criticat deja lăcomia proprietarilor de case.

”Unii nu înțeleg că suntem în război și profităm de refugiați prin creșterea chiriilor. În astfel de vremuri, astfel de lucruri se pot asimila unui jaf și promit că voi lua această problemă sub control personal”, a declarat primarul din Cernăuți, Roman Kliciuk.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel