Cât de sănătos este vinul roșu?

Autorul articolului: Alexandru Negrici |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Un articol New York Times susține că studiile anterioare care indicau că consumul moderat de alcool a avut beneficii au fost viciate, ceea ce a determinat unii experți să descurajeze orice consum de alcool. În special, Canada și-a schimbat îndrumările de sănătate publică în ianuarie 2023 pentru a limita alcoolul la două băuturi pe săptămână.

 

Pe de altă parte, alții susțin că un pahar de Syrah, din când în când, ar putea fi în continuare benefic, indicând anii de cercetare privind legătura dintre vinul roșu și reducerea inflamațiilor.

Beneficiile vinului rosu

De zeci de ani, vinul roșu a fost lăudat ca tonic preventiv împotriva diferitelor boli. Ca parte a dietei mediteraneene tradiționale, a fost asociat în special cu beneficiile pentru sănătatea inimii.

„Vinul roșu are un conținut ridicat de antioxidant resveratrol, despre care unele studii au arătat că poate proteja vasele de sânge și poate scădea LDL sau colesterolul „rău””, notează Bianca Tamburello, din partea FRESH Communications. 

Potrivit Mayo Clinic, potențialul vinului roșu de a reduce colesterolul rău ar putea ajuta la prevenirea bolii coronariene, un factor de risc pentru atacurile de cord.

De asemenea, vinul roșu eclipsează alte băuturi alcoolice pentru conținutul său de antioxidanți, oferind de 10 ori mai mulți antioxidanți polifenoli decât vinul alb. Acest lucru se datorează faptului că strugurii sunt înmuiați mai mult timp, potrivit Tamburello. Acesta este un avans serios în comparație cu alte băuturi alcoolice, cum ar fi vodca, care nu are antioxidanți. În general, o dietă bogată în antioxidanți ajută la reducerea inflamației. Acest lucru ar putea reduce riscul de boli legate de stresul oxidativ, inclusiv unele tipuri de cancer.

În plus, unele cercetări au legat aportul moderat de vin roșu de o sănătate mai bună a intestinului. Un studiu din 2018 a constatat că polifenolii săi ar putea acționa ca prebiotice, hrănind bacteriile benefice din microbiomul intestinal. Un alt studiu din 2020 a arătat că consumul de vin roșu a fost asociat cu o diversitate crescută în microbiom.

Dezavantaje ale consumului de vin roșu

Rămâne întrebarea dacă beneficiile vinului roșu depășesc riscurile sale. Desigur, există caloriile „goale” ale alcoolului, care se pot adăuga rapid la creșterea în greutate. Și, pentru unii, un obicei obișnuit de a consuma alcool poate deveni o pantă alunecoasă către o tulburare de consum excesiv.

În plus, cu cât bei mai mult, cu atât șansele tale de a dezvolta unele boli sunt mai mari. Institutul Național al Cancerului (NCI) raportează că există un model clar între consumul de alcool și cancerele de cap, gât, sân, esofag, ficat și rect. (Cu toate acestea, NCI notează că cercetările nu au corelat consumul de vin roșu cu moderație cu cancerul de prostată sau colorectal.)

Consumul mai intens de alcool poate duce, de asemenea, la pancreatită, ciroză hepatică și hipertensiune arterială, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC). Vinul roșu nu este asociat în mod specific cu aceste efecte, dar dacă este băutura ta preferată atunci când îl consumi excesiv, antioxidanții săi nu vor contrabalansa riscurile.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel