Care sunt originile românești ale imnului de stat al Israelului

Autorul articolului: Dana Mihai |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Care sunt originile românești ale imnului de stat al Israelului.Freepik
Care sunt originile românești ale imnului de stat al Israelului.Freepik

Imnul de stat al Israelului, intitulat "Hatikvah" (în ebraică: הַתִּקְוָה), are legături istorice cu locuitorii evrei din România. Acest imn are rădăcini dintr-o melodie românească din secolul al XIX-lea numită "Carul cu boi" sau "Pe-al nostru steag e scris Unire."

Textul imnului a fost scris de poetul evreu naționalist Naftali Herz Imber în 1878, în cadrul unui moment de inspirație în București, România, unde el a trăit pentru o perioadă. Melodia a fost compusă ulterior de Samuel Cohen.

Principalele versuri ale imnului "Hatikvah" se referă la speranța evreiască de a reveni în țara strămoșilor lor, Israelul. Acest imn a devenit o parte importantă a identității evreiești și a fost ulterior adoptat ca imn de stat al Israelului la proclamarea independenței statului în 1948.

Astfel, imnul de stat al Israelului, "Hatikvah," are rădăcini românești și a fost compus într-un moment în care evreii români au avut o influență semnificativă asupra culturii evreiești.

Cine a fost Samuel Cohen

Samuel Cohen a fost compozitorul care a pus muzică la versurile scrise de Naftali Herz Imber pentru imnul național al Israelului, "Hatikvah." Cohen s-a născut în Moldova în 1880 și a emigrat în Palestina, în acea perioadă parte a Imperiului Otoman, în 1895. El a compus melodia pentru imnul "Hatikvah" în 1888, când avea doar 18 ani.

Compoziția lui Samuel Cohen a devenit muzica oficială a imnului național al Israelului, iar "Hatikvah" a fost adoptat ca imn național la proclamarea independenței Israelului în 1948. Muzica lui Cohen a contribuit la înălțarea acestui cântec într-un simbol puternic al aspirațiilor și identității naționale ale poporului evreu.

Chiar dacă viața și activitatea lui Samuel Cohen nu sunt la fel de cunoscute ca cele ale lui Naftali Herz Imber, contribuția sa a fost esențială pentru crearea imnului național al Israelului, care continuă să fie o parte semnificativă a culturii și identității israeliene.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel