Care sunt cele mai bune mezeluri. Bilic: Are cele mai puține calorii

Ema Apostu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (RODNAE Productions)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (RODNAE Productions)

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre cea mai bună variantă când vine vorba despre mezeluri.

"Eu consider mezelurile un fel de super-carne, sunt mai concentrate în gust, grăsime și calorii, tocmai de aceea porția corectă este de 50g (față de carne, care este de 120-150 g). Mezeluri mâncăm mai rar și în cantitate mai mică. Există mezeluri și mezeluri…care e varianta cea mai bună? Dacă ne gândim la siluetă, șunca fiartă are cele mai puține calorii: 130cal/100g. Dacă ne gândim la calitate, atunci mezelurile crud uscate sunt alegerea corectă.

Observați că 100g jambon de Serrano se obțin din 150g carne, este mai concentrat în nutrienți și de aceea avem 230cal și un procent dublu de proteine față de șuncă (40g față de 21g). Nu pot spune că o variantă o exclude pe cealaltă, fiecare alege în funcție de gust și siluetă. Singurul lucru de care trebuie să țineți cont când vine vorba de mezeluri, este să fie de calitate: pe lista de ingrediente carnea să fie pe primul loc, într-un procent de minim 80%", a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Iaurt cu fructe sau budincă?

"Iaurt cu fructe sau budincă? Multe persoane au impresia că e totuna dacă mănânci iaurt natur sau iaurt cu fructe. Americanii au făcut greșeala asta și acum sunt obezi. Iaurtul simplu este un produs lactat, de consumat regulat, în schimb iaurtul cu fructe este un desert cu conținut dublu de calorii și zahăr cât în înghețată! Cu siguranță e delicios, de aici pericolul să mâncăm prea mult/prea des.

Cea mai bună dovadă o avem dacă îl comparăm cu budinca/șarlota: au 105-108cal și 13-14g zahăr (2-3 lingurițe) la 100g produs… Atenție, recipientul de 500g din foto are 10-15 lingurițe de zahăr și conține 4 porții, nu una!!", a mai scris medicul nutriționist pe Facebook. 

Popcorn sau pufuleți? 

"Popcorn sau pufuleți? Fie că ne uităm la un film sau vrem să uităm de plictiseală/griji, ne trebuie ceva de ronțăit. Și dacă e fără gluten, cu atât mai bine! Ce variantă e mai sigură pentru siluetă? Pufuleții!! La capitolul materie primă sunt identice: porumb/mălai, ulei și sare. În popcorn avem mai mult ulei (27% grăsime), iar în pufuleți doar 10%. Caloriile pe 100g diferă și ele: 530 la popcorn și 427 la pufuleți. Sunt expandate prin căldură (umflate cu aer), deci au volum mare și greutate mic și asta e bine, ni se pare că mâncăm mult”, a scris Mihaela Bilic.

"Pentru mine nu există mâncare bună sau rea"

"Aripioară sau picior? Când vine vorba despre alegeri alimentare, ne confruntăm mereu cu dilema din celebra comedie cu Louis de Funes: aripioară sau picior? Pâine albă sau pâine integrală? Unt sau margarină? Telemea sau cașcaval? Măsline negre sau verzi?

Întrebările pot continua la nesfârșit. Pentru că nesfârșit este și efortul nostru de a cumpăra corect. Suntem nehotărâți și nesiguri în fața raftului din supermarket, nu știm niciodată dacă am ales echilibrat și sănătos. Cumpărăturile alimentare au devenit un chin, avem nevoie de repere și criterii pentru a alege un produs în detrimentul celuilalt

Ca să vă fac viața mai ușoară vă propun o serie de postări în care să răspund la măcar o parte dintre dilemele voastre. Pe bază de argumente nutriționale vreau să vă ajut să faceți alegeri practice, pe principiul “răul cel mai mic”. Nu trebuie să căutăm alimentul perfect și mâncarea ideală, ci trebuie să descoperim produsul care ni se potrivește cel mai bine.

Pentru mine nu există mâncare bună și rea, sănătoasă și nesănătoasă, totul depinde de context și cantitate. Eu vă dau informațiile și recomandarea, însă alegerea finală este a voastră! Nu vor fi produse “permise” și “interzise”, ci unele “de preferat” în comparație cu altele. Pregătiți? Atunci să începem în forță: popcorn sau pufuleți?", a scris Mihaela Bilic pe Facebook. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel