Canicula îi împinge pe români să-şi cumpere aparate de aer condiţionat. Preţurile au crescut şi cu 20%

Autorul articolului: Liana Ganea |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Cu aşa temperaturi afară şi în casă, nimeni nu rezistă şi nu e în cea mai bună formă. Românii s-au înghesuit şi în această vară la rafturile cu aparate de aer condiţionat. Doar că... preţurile au crescut.

Vremea caniculară din ultima perioadă i-a determinat pe români să investească în aparate de aer condiționat. Deși prețurile s-au majorat cu cel puțin 20%, distribuitorii de aparate de climatizare cu greu fac față cererii uriașe. Timpul de așteptare pentru montarea unui aparat poate depăși chiar și o săptămână. 

100 de aparate vândute zilnic

Într-un singur magazin de electrocasnice din Capitală sunt cumpărate zilnic aproximativ 100 de aparate de aer condiționat, potrivit euronews.ro. Cei mai mulți se decid pe ultima sută de metri sa-și achiziționeze unul, astfel că distribuitorii sunt asaltați, iar uneori trebuie să aștepți chiar și o săptămână pentru montarea aparatului. „E o solicitare foarte mare pe partea e climatizare. Cu cât ați observat că a crescut cererea pentru aparate? În perioada asta de 5-6 ori crește fața de o perioadă normală. Cu cât avem o perioadă mai mare de caldură, cu atât, creșterea e simultan mai mare“, a explicat directorul unui magazin de electrocasnice pentru sursa citată.

În materie de inovații, companiile producătoare de aparate de aer condiționat pun accent pe eficientizare. Iar dacă țineți cont și de partea estetică, companiile vin cu soluții ingenioase. Aparate de climatizare sub forma de tablouri. Cele mai noi modele de aparate de aer conditionat sunt dotate cu WiFi asta vă permite să controlați temperatura setata chiar din telefon printr-o aplicație. În acest mod, puțeti face și economie de energie electrică.

Ce spun medicii despre folosirea excesivă a aerului condiționat

Răcirea aerului într-o încăpere reprezintă un confort, dar în același timp, dacă nu ținem cont de câteva reguli, poate fi și un risc asupra sănătății. Medicii spun că în ultima perioadă tot mai mulți pacienți se prezintă cu diverse afecțiuni la nivel respirator. Specialiştii explică faptul că îmbolnăvirea organismului cauzată de folosirea aparatelor anti-caniculă este determinată de schimbarea bruscă de temperatură la care este spus corpul uman. Mai concret, atunci când mergem pe stradă la aproximativ 40 de grade Celsius, cu plus, iar apoi intrăm într-o încăpere unde temperatura nu trece de 22 de grade, în corpul nostru se produce o dereglare, care are efecte asupra sistemului imunitar.

Comparativ cu vara trecută, prețurile au crescut cu aproximativ 20%. Un aparat de aer condiționat ajunge să coste de 1.500 până la 12.000 de lei.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel