Când SCĂPĂM complet de restricții. Ciucă, ANUNȚ în DIRECT: 15 februarie...

radiodcnews Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Freepick @prostooleh
Foto: Freepick @prostooleh

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre eliminarea completă a restricțiilor. 

Întrebat dacă scăpăm de măsurile de restricții anul acesta și când vom scăpa, premierul Nicolae Ciucă a oferit o dată luată în calcul.

"Avem nevoie ca economia să poată să-și revină cât mai curând posibil. Am avut și avem discuții la nivelul Ministerului Sănătății cu domnul ministru Alexandru Rafila și cu echipa dânsului și ne întâlnim și în cursul săptămânii, și în weekend și facem analizele necesare pe datele concrete.

Ceea ce vă pot spune în momentul de față este faptul că începând de vinerea trecută, sâmbăta trecută, cifrele sunt încurajatoare, am început să scădem cu 2 - 3 mii de infectări pe zi, chiar și astăzi, când numărul de infectări decât cel din ziua anterioară, mai mic decât marțea trecută.

Folosim ziua de marți pentru că în weekend testările nu sunt la fel, oamenii ezită să meargă la centrele de evaluare și diagnostic și atunci luni, marți și miercuri avem date comparative din care putem să ne dăm seama cum evoluează situația", a declarat Nicolae Ciucă, în direct la Antena 3.

Data la care am putea scăpa de restricții

"Nu vreau să mă antepronunț, am vorbit cu domnul ministru Rafila și dânsul a spus că după 15 februarie... în funcție de datele pe care le vom avea atunci în evoluția aceasta a infectărilor, vom putea să discutăm despre măsurile care pot fi luate la nivelul Guvernului", a mai spus premierul. 

Radu Țincu, despre data când se termină pandemia

Medicul Radu Țincu a declarat că nu putem fi încă siguri că ne aflăm într-o etapă descendentă a valului 5 al pandemiei, chiar dacă ultimul bilanț indică o scădere a numărului de cazuri COVID-19. Cu toate acestea, stimările indică un sfârșit al valului 5 până la începutul lunii martie.

"E prematur! Nu putem să luăm în calcul o cifră. Ar trebui să vedem un trend care să se mențină o perioadă de câteva zile pentru a putea concluziona  că ne aflăm în faza descendentă a numărului de îmbolnăviri. De asemenea, ne așteptam ca la jumătatea lunii februarie să scadă numărul de cazuri și sperăm ca acest val 5 să se încheie undeva la sfârșit de februarie, început de martie și să intrăm într-o oarecare normalitate după această perioadă de timp.

Există un număr mai mare de decese, ceea ce arată că varianta Omicron este mai blândă decât Delta, dar că există și persoane care pot fi destabilizate prin bolile cronice de care suferă dacă se îmbolnăvesc de Omicron.

Ne așteptăm să fie mai puține cazuri grave pentru că varianta Omicron este dominantă. Pentru a avea această imagine trebuie să avem aceste date, dacă toți pacienții de la ATI au au nu varianta Omicron și date despre statusul lor vaccinal", a declarat medicul Radu Țincu, la B1 TV.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel