Banca Centrală a SUA mai așteaptă. Dobânda cheie rămâne neschimbată

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Economie

După o săptămână nebună pe Wall Street, timp în care companiile de tehnologie au pierdut zeci de miliarde de dolari, Fed decide să nu modifice deocamdată nivelul dobânzii de referinţă, deși mai toți specialiștii anticipau o creștere.

Totuși comunicatul Rezervei Federale anticipează că o majorare a dobânzii se va întâmpla "în curând".

"Indicatorii activităţilor economice şi ratei de ocupare au continuat să se consolideze. Situaţia din domeniile cele mai lovite de dituația pandemică s-a îmbunătăţit în ultimele luni, dar există o problemă din cauza recentelor creşteri ale infectărilor. Ritmul creării de locuri de muncă a fost solid în ultimele luni, iar rata şomajului a scăzut substanţial. Dezechilibrele privind aprovizionarea şi cererea, asociate pandemiei, precum şi redeschiderea economiei au contribuit la niveluri ridicate ale inflaţiei. În general, condiţiile financiare rămân adecvate, reflectând parţial măsurile politice de susţinere a economiei şi fluxurile de creditare a familiilor şi companiilor", anunţă Rezerva Federală, într-un comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de mediafax.

Inflația ridicată obligă la creșterea dăbânzii

" Rămân riscuri asupra perspectivelor economice, inclusiv din cauza noilor tulpini ale coronavirusului. Comitetul Federal al Pieţelor Deschise (FOMC) încearcă să obţină un grad ocupaţional maxim şi o inflaţie de 2% pe termen lung. Pentru susţinerea acestor obiective, Comitetul a decis să menţină rata dobânzilor fondurilor federale în intervalul 0,00% - 0,25%. Cu o inflaţie cu mult peste 2% şi cu o puternică piaţă a muncii, Comitetul va considera că în curând va fi necesar să fie majorat intervalul ratei dobânzilor fondurilor federale. Comitetul a decis să continue reducerea lunară a ritmului achiziţiilor de obligaţiuni, urmând să oprească acest program la începutul lunii martie", se mai spune în comunicatul instituției.

Citește și: Amiralul-BOMBARDIER. Fostul șef al marinei germane mai lansează o torpilă: Intrarea Ucrainei și Georgiei în NATO ar fi o GREȘEALĂ

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel