Avertisment de la FMI: întreaga lume se află faţă în faţă cu cea mai mare provocare din ultimii 70 de ani

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie
Fondul Monetar Internaţional
Fondul Monetar Internaţional

În cadrul Forumului de la Davos, Kirstalina Georgieva, şeful Fondului Monetar Internaţional a afirmat că economia globală se confruntă cu „cea mai mare provocare de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial”.

În mod special, Georgieva a condamnat în termeni duri Rusia, făcând-o responsabilă de distrugerea a mii de vieţi, explozia inflaţiei şi încetinirea creşterilor economice pe care multe ţări de pe glob trebuiau să le bifeze.

Mai mult, aceasta a cerut ţărilor lumii să nu cedeze forţelor fragmentării geo-economice, avertizând că în acest scenariu întreaga lume va suferi şi mai mult din punct de vedere economic, iar scenariile geo-politice periculoase s-ar putea înmulţi şi ar putea escalada.

Avertismentul şefului FMI a venit imediat după ce Ucraina şi-a anunţat intenţia de a lansa un plan de reconstrucţie al ţării prin intermediul unui pachet financiar al cărei valoare este estimată la 1 trilion de dolari, bani veniţi din confiscarea activelor ruseşti îngheţate în băncile străine potrivit Ziarul Financiar.

„Putin ne-a atacat pe toţi, iar efectele invaziei se vor resimţi în curând la scară globală”, a declarat pentru FT, Natalie Jaresko, fost ministru al finanţelor din Ucraina.

„Ucraina trebuie să triumfe în acest război”

„De la cele mai sărace naţiuni care se luptă cu criza alimentară, la SUA şi UE, care se confruntă cu o explozie a preţurilor pentru gaz şi petrol şi până la cei care vor să pună stop schimbărilor climatice, toţi aceştia trebui să realizeze că Ucraina trebuie să triumfe în acest război”, a mai declarat fostul ministru

În viziunea lui Natalie Jaresko, reconstrucţia Ucrainei este un obiectiv total realizabil, dacă Ucraina va câştiga războiul.

„Trebui să scăpăm de ultimele relicve ale moştenirii noastre sovietice, să înlocuim clădirile şi aşezările ineficiente energetic şi să începem să construim punând cetăţenii pe primul plan. Este un proces care va dura zeci de ani”.

În ultima săptămână tot mai mulţi economişti au lansat un puternic semnal de alarmă privind o posibilă recesiune care va afecta toată lumea.

Cutremurul economic ar putea pleca din  China, gigantul asiatic care încă se luptă cu pandemia

Nici în Europa situaţia nu este prea bună, căci continentul se confruntă în prezent cu o explozie a costului vieţii, iar în SUA perioada de boom a burselor s-a încheiat.

În final, pentru împiedicarea unui astfel de seism economic, Kristalina Georgieva a făcut un apel la toate ţările lumii să renunţe la măsurile care stau în calea comerţului global şi să dea o mână de ajutor ţărilor mai puţin dezvoltate.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel