Românii care călătoresc în aceste zile spre și dinspre Belgia cu avionul pot întâmpina o serie de probleme, pe fondul grevei însoţitorilor de bord ai filialei Ryanair din această țară.
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care tranzitează sau intenţionează să călătorească în Belgia, prin aeroportul Charleroi, că însoţitorii de bord ai filialei Ryanair din Regatul Belgiei sunt în grevă în zilele de 30 şi 31 decembrie, precum şi pe 1, 7 şi 8 ianuarie 2023.
În acest context, sunt aşteptate o serie de perturbări ale zborurilor acestei companii, afectând inclusiv destinaţii din România. Se recomandă consultarea paginii web a aeroportului Charleroi pentru informaţii actualizate despre zboruri: https://www.brussels-charleroi-airport.com/fr/flights/live , precizează MAE.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Bruxelles: +3223475338, +3223436935, +3223441658, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României din Regatul Belgiei: +32497428663.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web: http://bruxelles.mae.ro , https://www.mae.ro şi aminteşte că românii care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (www.mae.ro/app_cs ), cu informaţii şi sfaturi de călătorie.
Românii stabiliți în Belgia sunt, în marea majoritate, bine integrați în cele mai diverse medii socio-profesionale (ştiinţifice, universitare, artistice, în profesiunile liberale – medici, arhitecţi, ingineri), cu precădere în spaţiul francofon.
Comunitatea românească este concentrată în jurul Bruxelles-ului, incluzând și grupul cetățenilor români care lucrează la numeroasele instituții europene și internaționale care își au sediul în oraș.
Există un mediu asociativ în continuă dezvoltare care dedică o parte importantă a resurselor acțiunilor de păstrare a identității, adresându-și, mai cu seamă, educației tinerelor generații.
În 13 localități funcționează clase și grupe de limbă, cultură și civilizație românească, desfășurate de Institutul Limbii Române.