Asteroidul Galați, descoperit de cercetătorii gălățeni. Care va fi denumirea provizorie

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle

Asteroidul a fost descoperit de cercetătorii gălățeni în timpul unei campanii de căutare de astfel de obiecte spațiale.

Un asteroid identificat de o echipă a Astroclubului „Călin Popovici” din cadrul Observatorului Astronomic gălățean va fi botezat după numele orașului Galați.

„În această etapă descoperitorii pot propune un nume pentru acest asteroid. Reprezentanții muzeului au luat deja decizia ca acest asteroid să poarte numele orașului Galați”, au anunțat reprezentanții Observatorului Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi.

GR62 - denumirea provizorie

Provizoriu, acesta se va numi 2021 GR62, nume care va fi menținut în baza de date de la Minor Planet Center (MPC) câțiva ani, până când vor exista suficiente observații cu ajutorul cărora se va putea determina precis o orbită. În acel moment asteroidul va fi numerotat și catalogat de Uniunea Astronomică Internațională, urmând să fie numit Galați.

Evenimentul a fost organizat în 2021 de două asociații de astronomie din SUA. Confirmarea privind identificarea asteroidului de către echipa din Galați a venit în luna decembrie, iar gălățenii au decis să-l boteze cu numele orașului.

Asteroidul descoperit de gălățeni se află în centura principală de asteroizi situată între orbitele planetelor Marte și Jupiter.

Echipa gălățeană a fost formată din patru persoane: Ovidiu Tercu (Observatorul Astronomic Galați - coordonator), alături de trei membrii ai Astroclubului “Calin Popovici”: Gabriel Neagu, Ana Lupoae și Diana Manole.

Citește și: Stare de dezastru major în Kentucky. Tornadele au împrăștiat diverse obiecte până la sute de kilometri distanță

Nu este prima descoperire

În luna mai a acestui an, cei de la astroclubul "Călin Popovici"a descoperit trei asteroizi.

Astfel, după studiul asupra imaginilor primite, echipa din Galaţi a trimis mai multe rapoarte la IASC pentru validarea posibilelor descoperiri. Aceste rapoarte au conţinut măsurători de poziţie a mai multor obiecte cereşti, realizate cu programul Astrometrica. Pentru fiecare asteroid descoperit, au fost raportate 3 - 4 poziţii, suficient de multe pentru a determina orbita acestor corpuri cereşti în jurul Soarelui.

La finalul proiectului, astronomii gălăţeni au descoperit trei asteroizi, fiecare membru al echipei primind un certificat de participare.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel