Mai ușor nu se poate: Două-trei minute de mișcare după masă și poți preveni creșterea glicemiei

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Foto: pexels, tobi
Foto: pexels, tobi

Cercetătorii au descoperit că o scurtă plimbare după masă, chiar și timp de două până la cinci minute, poate îmbunătăți nivelul zahărului din sânge

Mișcarea zilnică este este în mod clar benefică pentru sănătatea ta, iar o plimbare după masă, chiar și pentru doar câteva minute, poate scădea nivelul zahărului din sânge, arată o nouă cercetare.

Vestea vine după ce o analiză a fost publicată în revista Sports Medicine, în care cercetătorii au analizat șapte studii diferite despre modul în care activitatea fizică ușoară, cum ar fi statul în picioare și mersul pe jos, influențează pozitiv sănătatea inimii, inclusiv nivelul de insulină și zahăr, în comparație cu perioadele mai lungi în care stăm așezați.

Cercetătorii au descoperit că o scurtă plimbare după masă, care durează 2-5 minute, poate îmbunătăți nivelul de zahăr din sânge, în comparație cu statul așezat sau culcat după prânz sau cină. Chiar și starea în picioare poate reduce nivelul de zahăr, dar, desigur, mersul pe jos este mai eficient.

”Chiar și activitățile ușoare au beneficii pentru sănătate”, spune coordonatorul studiului, Aidan Buffey, de la Universitatea din Limerick, pentru publicația Health.

Cum reduce mersul pe jos nivelul zahărului din sânge?

Când mănânci o masă, în special una bogată în carbohidrați, nivelul de zahăr (glucoză) crește temporar. 

Această creștere a zahărului din sânge declanșează de obicei eliberarea de insulină, care permite glucozei să părăsească fluxul sanguin și să intre în celule, unde este folosită pentru energie.

Cu toate acestea, echilibrul dintre nivelurile de zahăr și insulină este delicat și poate scăpa cu ușurință de sub control. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), dacă organismul are în mod constant vârfuri foarte mari ale zahărului din sânge și ca urmare pompează mai multă insulină, celulele pot înceta în cele din urmă să răspundă la insulină și să devină rezistente la aceasta. Acest dezechilibru poate duce la pre-diabet și diabet de tip 2.

Autorii studiului subliniază că o scurtă plimbare după masă poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge și, astfel, la prevenirea nivelul ridicat de glucoză în sânge. Acest lucru poate reduce șansele de a dezvolta boli cardiovasculare sau diabet.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Limerick a analizat șapte studii diferite pentru a examina impactul stării și stării în picioare (sau al mersului) asupra markerilor cardiometabolici ai sănătății, cum ar fi nivelul zahărului din sânge și al insulinei, după masă.

Doar două studii (din șapte) au inclus persoane cu prediabet sau diabet de tip 2, iar celelalte cinci studii nu au inclus niciun participant cu prediabet sau diabet de tip 2.

În toate studiile, participanților li sa cerut să stea în picioare sau să meargă timp de 2-5 minute la fiecare 20 până la 30 de minute pe parcursul unei zile. Cercetătorii au descoperit că atât mersul pe jos, cât și statul în picioare au scăzut nivelul de glucoză postprandial. Cu toate acestea, autorii studiului subliniază că o plimbare ușoară este cea mai bună intervenție. De asemenea, s-a descoperit că mersul pe jos reglează nivelul de insulină după masă.

Acesta este motivul pentru care oamenii de știință recomandă mersul încet după masă.

Potrivit autorilor studiului, contracțiile mușchilor scheletici care apar în timpul mersului folosesc excesul de glucoză în fluxul sanguin, reducând nevoia de secreție de insulină.

De asemenea, este o idee bună să iei pauze scurte de mers pe tot parcursul zilei.


Alte modalități de a controla nivelul zahărului din sânge

Reglarea nivelului de zahăr din sânge poate fi de ajutor în reducerea riscului de diabet. De asemenea, este important să vă controlați nivelul de zahăr dacă aveți deja diabet, deoarece acest lucru vă poate reduce riscul de alte complicații științifice asociate cu diabetul, cum ar fi pierderea vederii, atacul de cord, accidentul vascular cerebral și bolile de rinichi.

Cel mai bun mod de a realiza acest lucru:

  • Dietă plină de fructe și legume,

  • Sctivitate fizică regulată.

  • Mănâncă regulat în timpul zilei și nu sări peste mese

  • Alegeți apă în loc de suc sau alcool

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel