Asasini trimişi de la Moscova, arestaţi în Ucraina, susţine SBU

Autorul articolului: Florin Ravdan |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Fotografie de la Ron Lach, pexels
Fotografie de la Ron Lach, pexels

Serviciul de informaţii din Ucraina transmite că doi asasini trimişi de serviciile secrete ruse au fost arestaţi. 

Serviciul ucrainean de informaţii interne SBU a anunţat luni arestarea a doi asasini trimişi de serviciile secrete ruse să îl ucidă pe ministrul apărării de la Kiev, pe directorul serviciului de informaţii al armatei şi un activist ucrainean, transmite Reuters.

SBU susţine că a dejucat planul serviciului de informaţii al armatei ruse, GRU, de a folosi un grup de sabotaj pentru executarea celor trei asasinate, scrie Agerpres.

Nicio reacţie din Rusia



Reuters nu a fost în măsură să verifice imediat afirmaţiile respective, iar oficialităţile de la Moscova şi presa de stat din Rusia nu au reacţionat.

Unul dintre suspecţii reţinuţi este din regiunea separatistă Lugansk din estul Ucrainei şi a intrat în ţară din Belarus, iar celălalt este din Kiev. Ambii au fost prinşi la Kovel, în nord-vest. Comanditarii ruşi le-au promis, potrivit comunicatului SBU, până la 150.000 de dolari pentru fiecare din ţinte.

Oficialii de la vârful puterii de la Kiev sunt protejaţi foarte strict din 24 februarie, când forţele ruse au invadat Ucraina, arată Reuters. Cartierul guvernamental din capitală este izolat, iar la punctele de trecere se află gărzi înarmate; la ferestre şi la intrările în clădiri au fost ridicate baricade din saci cu nisip.

SBU a fost în centrul atenţiei în ultimele săptămâni, după ce preşedintele Volodimir Zelenski i-a demis luna trecută pe directorul serviciului şi pe procurorul general al Ucrainei. Şeful statului a acuzat atunci că există zeci de cazuri de colaborare cu Rusia în rândul personalului instituţiilor conduse de cei doi.

Vladimir Putin nu merge la Adunarea Generală ONU din septembrie şi nici nu participă video

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu va merge la New York pentru a participa la cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a ONU din septembrie şi nu intenţionează să vorbească nici măcar prin link video, a declarat secretarul de presă al şefului statului rus, Dmitri Peskov.

"Nu. Nu există planuri de călătorie sau de a lua cuvântul în cadrul sesiunii" - a declarat reprezentantul Kremlinului, răspunzând la o serie de întrebări în acest sens.

Rusia, totuşi, participă prin Serghei Lavrov

Săptămâna la nivel înalt a Adunării Generale a ONU va avea loc la New York, unde este sediul organizaţiei, în perioada 20-26 septembrie. În mod tradiţional, la acest eveniment, care deschide noua sesiune anuală a AG ONU, participă preşedinţi, premieri şi miniştri.

Delegaţia rusă din acest an va fi condusă de ministrul de externe, Serghei Lavrov. O dispoziţie în acest sens a preşedintelui rus, Vladimir Putin, a fost publicată, luni, pe portalul de internet al informaţiilor juridice. Pe lângă Lavrov, din delegaţia Rusiei vor facce parte adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Verşinin, preşedintele Comitetului pentru afaceri internaţionale din Consiliul Federaţiei, Grigori Karasin, reprezentantul permanent al Federaţiei Ruse pe lângă ONU la New York, Vasili Nebenzia, şi preşedintele Comitetului pentru afaceri internaţionale din Duma de Stat, Leonid Sluţkii.

De asemenea, la Adunarea Generală a ONU vor merge şi cinci directori ai unor departamente de profil din cadrul MAE rus: pentru cooperarea umanitară şi drepturile omului; pentru neproliferarea şi controlul armelor; pe probleme legate de noile provocări şi ameninţări; Departamentul Organizaţiilor Internaţionale şi Departamentul Juridic. Ministerul rus de Externe a fost însărcinat să aprobe componenţa consilierilor, experţilor şi a personalului tehnic necesar, scrie Rador. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel