Armata rusă se retrage de pe malul de vest al fluviului Nipru, inclusiv din oraşul Herson

Autorul articolului: Anca Murgoci |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Vladimir Putin
Vladimir Putin

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a ordonat miercuri trupelor ruse care ocupă provincia ucraineană Herson să se retragă de pe malul de vest al fluviului Nipru, ca urmare a atacurilor ucrainene din apropierea capitalei omonime a acestei provincii, transmit agenţiile Reuters şi AFP.

Într-o declaraţie televizată, generalul Serghei Surovikin, comandantul operaţiunii militare ruse împotriva Ucrainei, a precizat că oraşul Herson, situat pe malul de vest al Niprului, nu mai poate fi aprovizionat. Prin urmare, el a propus ca trupele ruse să ia poziţii defensive pe malul de est al fluviului.

Sunt de acord cu concluziile şi propunerile dumneavoastră. Începeţi retragerea soldaţilor şi luaţi toate măsurile pentru a transfera trupele peste râu!, a transmis Şoigu în urma raportului generalului Surovikin. Aceasta din urmă a recunoscut că nu este 'deloc' o decizie uşor de luat. Vom salva vieţile soldaţilor noştri şi capacitatea de luptă a unităţilor noastre. Menţinerea lor pe malul de vest este inutilă. Unii pot fi folosiţi pe alte fronturi, a motivat Surovikin.

Într-o primă reacţie după acest anunţ, unul dintre consilierii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a declarat că forţe ruseşti încă sunt în Herson şi că este prea devreme pentru a confirma o retragere a acestora.

Până când drapelul ucrainean nu va flutura deasupra Hersonului, nu are sens să vorbim despre o retragere rusească, a mai spus oficialul ucrainean. Trupele ucrainene, a adăugat Podoliak, acţionează în continuare conform planului lor, adică realizarea operaţiunilor de recunoaştere, urmate de evaluarea riscurilor şi contraatacul eficient.

Capitala provinciei Herson a fost singurul mare oraş ucrainean pe care trupele ruse au reuşit să-l ocupe după lansarea invaziei asupra Ucrainei în februarie.

Armata ucraineană a lansat în septembrie o contraofensivă în Herson prin care încearcă mai întâi să taie comunicaţiile trupelor ruse care au trecut Niprul. Trupele ucrainene au distrus deja podurile de peste Nipru, forţându-le pe cele ruse să apeleze la pontoane şi alte improvizaţii pentru a-şi aproviziona soldaţii.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel