Arestări la încoronarea Regelui Charles al III-lea. "Not My King"

Autorul articolului: Florin Ravdan |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Sute de manifestanţi "pro-republicani" s-au instalat în Trafalgar Square din Londra sâmbătă dimineaţa devreme şi au arborat steaguri galbene uriaşe cu mesajul "Abolish The Monarchy" (Aboliţi monarhia) de-a lungul traseului pe care regele Charles l-a parcurs înainte de a fi încoronat, relatează AFP.


La trecerea trăsurii care îl transporta pe Charles al III-lea la Westminster Abbey, aceştia nu au fluturat cu fervoare steagul britanic, ci şi-au ridicat pancartele cu un ireverenţios "Not My King" (Nu este Regele meu).

Sunt pro-democraţie şi cred că oamenii ar trebui să aibă posibilitatea de a alege dacă vor sau nu un monarh ca şef de stat", a declarat Anna Edwards, o londoneză de 33 de ani. Nu sunt în mod special anti-monarhie, dar sunt pro-alegere", a precizat ea pentru AFP.

O întrebare era însă pe buzele tuturor: va interveni poliţia, care anunţase un nivel foarte scăzut de "toleranţă" faţă de proteste, pentru a împiedica mobilizarea?

Aceste temeri au fost confirmate în scurt timp: mişcarea Republic, care se afla în spatele protestului, a anunţat că liderul său, Graham Smith, a fost arestat împreună cu alţi cinci activişti şi că sute de pancarte cu mesajul "Not my King" au fost confiscate.

Acesta este exact motivul pentru care ne aflăm astăzi aici. Pentru că monarhia reprezintă tot ceea ce este în neregulă cu Marea Britanie: privilegii, inegalitate şi lipsă de democraţie", a declarat pentru AFP Martin Weegman, purtând o şapcă Republic.


- Arestări -


Nu-mi vine să cred, este revoltător", regretă Eva, de 19 ani, în timp ce răsfoia pe telefon imaginile cu arestările.

Studentă la matematică, aceasta a spus că nu plănuise să vină, dar s-a răzgândit după anunţarea promulgării accelerate, miercuri, a unei noi legi, criticată de ONU, ce oferă poliţiei mai multe puteri pentru a preveni "tulburări grave".

Republicanii sunt încă foarte minoritari în Marea Britanie, dar au devenit mai vizibili după moartea popularei Elisabeta a II-a, în septembrie anul trecut, şi câţiva demonstrează aproape în mod obişnuit la deplasările lui Charles al III-lea, scrie Agerpres. 

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel