Apă potabilă, contaminată cu mercur. S-a decretat stare de urgenţă

Autorul articolului: Florin Ravdan |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Fotografie de la PS Photography, Pexels
Fotografie de la PS Photography, Pexels

A fost declarată stare de urgenţă într-o ţară de pe continentul american. 

Costa Rica a declarat joi stare de urgenţă în mai multe districte din nordul ţării în urma contaminării apei potabile cu mercur provenit de la o exploatare minieră ilegală dintr-o zonă din apropiere, relatează AFP.

"Am semnat astăzi o declaraţie ce instituie starea de urgenţă pentru populaţia din Crucitas, care ne va permite să folosim resursele fondului de urgenţă al CNE (Comisia Naţională de Urgenţă) şi procedurile administrative necesare pentru soluţionarea situaţiei acestor persoane", a anunţat preşedintele Rodrigo Chaves în cadrul unei conferinţe de presă.

Poluarea apei în regiune a fost semnalată de primari şi de locuitori. În zonă au fost trimise autocisterne pentru alimentarea cu apă potabilă a locuitorilor pe perioada investigaţiilor.

"Există informaţii privind acţiuni ilegale incredibile pe care va trebui să le abordăm şi, din cauza sensibilităţii situaţiei, nu vom intra în detalii", a adăugat preşedintele Chaves.

Din noiembrie 2022, în mai multe oraşe din regiune a fost detectată o "creştere a nivelului de contaminare a sistemelor şi surselor de apă potabilă din cauza prezenţei mercurului peste niveluri acceptabile", se arată în decretul prin care se instituie starea de urgenţă.

Localităţile vizate de starea de urgenţă sunt Crucitas, El Roble, Chamorro, Chorreras, Llano Verde şi El Jocote, precum şi toate oraşele mici din nordul ţării, lângă graniţa cu Nicaragua.

Zona din nordul ţării este invadată de exploatări miniere de extragere a aurului care folosesc substanţe chimice despre care organizaţiile de mediu susţin că au cauzat daune grave solurilor şi râurilor din zonă, scrie Agerpres.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel