Amenzi uriașe pentru Euroins. ASF spune că asigurătorul nu are destule rezerve

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache | Dată: 22 dec 2021, 19:41 | Categorie: Economie

Controlul ASF din perioada mai-octombrie 2021 nu a rămas fără urmări: Autoritatea de reglementare a aplicat amenzi de peste 5,8 milioane de lei pentru o serie de nereguli constatate.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a efectuat, în perioada mai-octombrie 2021, o acțiune de control periodic la sediul Euroins. Amenzile sunt în sumă totală de 5,86 milioane lei.

Ca urmare a aspectelor constatate în acțiunea de control și potrivit prevederilor legale, Consiliul ASF a decis și măsuri cu scopul remedierii deficiențelor constatate.

Plan de redresare

Conform prevederilor legale, în termen de două luni de la data primirii deciziei, societatea Euroins va transmite la ASF spre aprobare un plan de redresare, cu măsuri pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care acoperă necesarul de capital de solvabilitate (SCR) sau pentru modificarea profilului de risc astfel încât în termen de 6 luni SCR să fie din nou respectată.

Citește și: Cinci români din zece spun că vor cheltui mai puțin decât anul trecut pentru cumpărăturile de Crăciun

”În urma calculelor noastre(...) am găsit o deficienţă în rezervarea pe care o face societatea pentru daune, deficienţă care nu este foarte mare. Am pus în sarcina societăţii şi i-am dat termen să aducă la nivelul corect rezerva de daune avizate astfel încât toţi cei care încheie contracte cu Euroins de asigurare să poată şi plăti la timp, în integralitatea lor şi fără întârzieri", a declarat, pentru Agerpres, Valentin Ionescu, director general sector asigurări ASF.

El a subliniat că Euroins a adus deja îmbunătăţiri şi şi-a exprimat încrederea că, în momentul în care va prezenta planul solicitat de ASF, nu va mai avea probleme.

„În conformitate cu prevederile art.163 alin.(2) lit. b) și alin.(51) din Legea nr. 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare, sancționarea societății Euroins România Asigurare-Reasigurare SA cu amendă în suma de 3.546.000 lei. În conformitate cu prevederile art. 215 (1) lit. b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 93/2012 privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările și completările ulterioare, sancționarea societății Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A. cu amendă în cuantum de 2.314.425 lei (reprezentând 0,1751% din cifra de afaceri). În baza prevederilor art. 8 alin. (3), art.34 alin.(2), alin.(3) și alin.(5) coroborate cu prevederile art. 99 alin.(2) din Legea nr. 237/2015, în termen de două luni de la data primirii deciziei, societatea Euroins România Asigurare-Reasigurare SA va transmite la ASF spre aprobare un plan de redresare, cu măsuri pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care acoperă necesarul de capital de solvabilitate (SCR) sau pentru modificarea profilului de risc astfel încât în termen de 6 luni SCR să fie din nou respectată”, a transmis ASF într-un comunicat de presă.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite