AMÂNAREA ratelor la BANCĂ. Florin Cîțu: Nu poți să ascunzi costurile, cineva le va suporta / BNR se pare că încă nu poate să stăpânească inflația

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Florin Cîțu
Florin Cîțu

Florin Cîțu este sceptic cu privire la măsura amânării ratelor.

Fostul premier spune că amânarea ratelor la bancă va pune presiune pe sistemul bancar românesc.

„Aici, dar dacă este luată această decizie, atunci este luată împreună cu sistemul financiar bancar. Trebuie să știm că toate aceste măsuri reprezintă costuri și esența unei măsuri de amânare a ratelor la bancă este cine suportă costul. Se împarte costul pe cetățeni și pe sistemul bancar, se împarte la 3 și cu statul român?... Eu nu știu dacă băncile pot să amâne împrumuturile fără să facă provizioane, pentru că atunci, în 2020, această decizie a fost la nivelul Uniunii Europene... Dar dacă s-a ajuns la o decizie - și nu am de ce să nu îl cred pe președintele PSD, Ciolacu, că deja e o decizie, atunci oamenii ar trebui să aștepte că de luni această măsură este implementată”, spune fostul premier Florin Cîțu.

El afirmă că nu pot fi ascunse costurile unei astfel de decizii.

„Deci nu poți să ascunzi costurile, cineva le va suporta. Le vor suporta clienții, vor suporta băncile, dar dacă s-au înțeles cu băncile, atunci vor prezenta exact că cumva cine suportă costurile. Dar costurile sunt. Problema este alta, că suntem într-un mediu în care dobânzile cresc și atunci e complicat să spui că amâni ratele pentru 9 luni de zile, când dobânzile cresc de la o lună la alta, Banca Națională tocmai cu dobânzile cu 0,5 puncte procentuale. Eu cred că va crește acest acest pas, poate nevoie de 0.75, poate 1 data viitoare, când inflația deja ajunge la două cifre și se pare că Banca Centrală încă nu poate să stăpânească fenomenul”, conchide Cîțu.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel