Alimente care duc la cancer pancreatic. Sunt capabile să activeze leziuni precanceroase

Autorul articolului: Anca Murgoci |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Fotografie de la Mikhail Nilov: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/tricou-alb-cama-a-alba-in-interior-cu-barba-6969765/
Fotografie de la Mikhail Nilov: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/tricou-alb-cama-a-alba-in-interior-cu-barba-6969765/

În funcție de componenta afectată (endocrină sau exocrină), există mai multe tipuri de cancer pancreatic. Rareori, pot fi întâlnite și alte forme de cancer la nivelul acestei glande, precum limfomul sau sarcomul.

Incidența acestui cancer continuă să crească din cauza, printre alți factori, îmbătrânirii populației, obezității, tutunului, pancreatitei cronice sau diabetului. Se recomandă o alimentație sănătoasă, renunțarea la tutun, consumul moderat de alcool, precum și exercițiile fizice regulate.

Un studiu recent publicat în Nature Communications a arătat că există anumiți factori de stil de viață capabili să activeze leziuni precanceroase, cunoscute sub numele de neoplazii intraepiteliale pancreatice.

Cercetarea a fost efectuată pe șoareci ale căror leziuni pancreatice precanceroase sunt similare cu cele ale oamenilor.

După cum explică cercetătorii în articol, identificarea acestor „factori critici” care promovează progresia neoplaziei intraepiteliale pancreatice la cancerul pancreatic „ar putea duce la dezvoltarea de noi intervenții pentru a reduce incidența”.

A rezultat că dietele bogate în grăsimi sunt cele mai periculoase. Acestea au fost asociate cu un risc crescut de cancer pancreatic la om.

Alimentele care fac parte din această categorie include prăjelile, carnea roșie sau procesată, precum și produse lactate bogate în grăsimi (unt).

VEZI ȘI: Variante delicioase care te vor face să uiți de zahăr. De azi înainte nu îl vei mai pune în cafea, ci vei apela la aceste alternative sănătoase

După cum indică cercetătorii, aceste diete „sunt îmbogățite cu acizi grași care acționează ca activatori naturali ai unui receptor care este responsabil pentru reglarea expresiei diferitelor gene cheie în metabolismul grăsimilor, precum și în formarea cancerului pancreatic.

Simptome

Această afecțiune este dificil de diagnosticat la timp, fiind o boală insidioasă (se dezvoltă asimptomatic), iar în 80% dintre cazuri pacienții sunt diagnosticați când tumoră este deja în stadiu avansat sau a metastazat la alte organe. Caracteristic acestui tip de cancer este icterul instalat în trepte, nedureros, lipsit de febra.

Acest tip de cancer apare târziu în viață, în jurul vârstei de 60-80 de ani. Există atât o influență ereditară, cât și a factorilor externi, precum obezitatea, dietă bogată în grăsimi de origine animală, fumatul, diabetul zaharat de tip 2, ciroză hepatică, pancreatita cronică.

Diagnostic

Diagnosticul de certitudine este de natură histopatologică. La examinarea paraclinică pot fi constatate valori crescute ale glicemiei sau instalarea diabetului zaharat. Ca metode de imagistică, sunt folosite ecografia abdominală, CT, RMN abdominal, ecoendoscopia. Una dintre metodele folosite atât în scopul stabilirii diagnosticului, cât și ca tratament este colangiopancreatografia endoscopică retrogradă. Această metodă de imagistică permite vizualizarea caii biliare și recoltarea de probe pentru examinarea histopatologica.

Tratamentul

Fiind o boală descoperită de regulă în stadii avansate, sunt puține cazuri în care tratamentul aplicat conduce la vindecarea acesteia. În unele cazuri, este posibilă rezecția chirugicală a zonei afectate sau a întregii glande. După operație se continuă cu chimioterapie. Dacă nu este posibilă rezecția tumorii, se recurge la un tratament paliativ, care constă în terapie alternativă, intervenții chirurgicale sau chimio- și radio- terapie.

O metodă alternativă de tratament pentru stadiile avansate ale cancerului pancreatic este neuroliza de plex celiac. Aceasta este o procedură efectuată prin ecoendoscopie și are potențial ridicat de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților aflați în stadiu avansat de boală.

Prognostic

Prognosticul este rezervat, în special în cazurile descoperite tardiv. Acest tip de cancer de pancreas metastazează cu predilecție în plămâni și ficat, ducând la numeroase complicații, precum tulburări de coagulare, icter, tulburări ale stării de conștientă. Este responsabil pentru 7% dintre decesele cauzate de cancer.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel