7 moduri prin care îți poți îmbunătăți starea de spirit și evita depresia

Ioan-Valerian Herăscu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels

Mulți oameni consideră că a mânca o dietă sănătoasă, a interacționa cu ceilalți, a face mișcare, a rămâne hidratați și a dormi suficient sunt de ajutor atunci când vine vorba de îmbunătățirea dispoziției.

Iată câteva mici schimbări pe care le poți încorpora în viața ta în fiecare zi pentru a-ți stimula starea de spirit, conform livescience

Faceți ceva frumos pentru altcineva

„Efectuarea unui act de bunătate față de altcineva duce la eliberarea hormonului de îmbrățișare, oxitocină”, a spus Dr. Deborah Lee de la Dr Fox Online Pharmacy. „Acesta este același hormon care este eliberat atunci când îmbrățișezi un nou-născut sau te îndrăgostești.” 

„Există, de asemenea, o creștere a nivelurilor de dopamină, hormonul care se simte bine. Nivelurile scăzute de dopamină sunt legate de starea de spirit scăzută și de depresie, astfel încât orice crește nivelul de dopamină este probabil să aibă efectul opus”, a spus ea. 

Beți multă apă

„Deshidratarea poate afecta echilibrul dopaminei și serotoninei din creier care, la rândul său, poate crește sentimentele de dispoziție scăzută, anxietate sau depresie”, a explicat Melissa Snover, nutriționist și fondator Nourished. „Hidratarea este, de asemenea, necesară pentru digestia normală, controlul temperaturii, funcționarea creierului și încurajarea circulației bune – motiv pentru care este imperativ să ne alimentam corpul cu suficientă apă pe tot parcursul zilei.”

Opriți gadgeturile

Încercați să opriți telefonul pentru anumite perioade în fiecare zi. „Cercetările au arătat că limitarea utilizării telefonului mobil la doar 30 de minute pe zi are ca rezultat creșterea sentimentelor de bine, niveluri mai scăzute de depresie și o reducere a singurătății. Oprirea telefonului peste noapte va ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea somnului”, a spus dr. Lee 

Socializați

„Ființele umane sunt creaturi sociale. Avem nevoie de compania altor oameni pentru a ne simți fericiți, mulțumiți și apreciați. Și singurătatea este un ucigaș. Știați că a fi singur vă poate crește tensiunea arterială și vă poate crește riscul de boli de inimă? Oamenii singuri sunt mai predispuși să sufere de depresie, somn prost și declin cognitiv general. A fi singur crește riscul de mortalitate cu 50%”, a explicat dr. Lee. 

Încercați terapia cognitiv-comportamentală (TCC)

TCC este un tip de terapie prin vorbire care vă poate ajuta să învățați să dezvoltați modalități de gestionare (strategii de coping) a afecțiunilor precum anxietatea și depresia. „Cercetările în TCC au arătat că poate fi eficientă în creșterea stării de spirit și îmbunătățirea nivelurilor de energie”, a explicat dr. Lee.

Stați la soare

Asigurați-vă că mergeți afară în fiecare zi pentru a vă ridica starea de spirit. Obținerea mai multă lumină naturală vă va ajuta să vă îmbunătățiți starea de spirit, sistemul imunitar, somnul și, în cele din urmă, nivelul de energie.

Râdeți cât mai mult

„Când râzi, acest lucru duce la o creștere a neurotransmițătorilor creierului dopamină și serotonină și scade nivelul hormonului de stres, cortizol, făcându-te să te simți fericit și relaxat. Râsul este o modalitate excelentă de a reduce stresul și de a te face să te simți mai calm.” afirmă dr. Lee.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel