5 beneficii ale măslinelor pentru sănătate

Ioan-Valerian Herăscu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Homepage
Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels

Nutriționistului Nicola Shubrook prezintă beneficiile pentru sănătate ale măslinelor, de la conținutul lor de grăsimi sănătoase până la fitonutrienții lor protectori.

Măslinele sunt fructe mici, ovale, cu un sâmbure dur, necomestibil, care sunt cultivate în mod tradițional în țările de la Marea Mediterană. Odată culese, măslinele fie sunt presate și transformate în ulei, fie sunt marinate. Măslinele variază ca gust și dimensiune, în funcție de tipul lor, de regiune și de cum sunt preparate. 

Conform bbc food, beneficiile măslinelor pentru sănătatea noastră: 

Bogate în antioxidanți
Măslinele sunt bogate în compuși vegetali numiți polifenoli, care au proprietăți antioxidante eficiente. Efectele benefice ale acestor compuși includ reducerea riscului de boli cronice precum ateroscleroza și cancerul.

Sunt antiinflamatoare
Unul dintre polifenolii din măsline se numește oleocanthal. Acest compus pare să aibă aceeași activitate farmacologică ca ibuprofenul și acționează ca un antiinflamator natural. Această proprietate a fost asociată cu schimbări pozitive la cei cu poliartrită reumatoidă.

Sprijină sănătatea inimii
Deși bogat în grăsimi, majoritatea este o varietate mono-nesaturată benefică numită acid oleic. Acest acid gras este asociat cu un risc redus de boli de inima. Acidul oleic poate ajuta în acest fel prin reglarea echilibrului colesterolului și reducerea tensiunii arteriale.

Poate sprijini sănătatea oaselor
Studiile pe animale sugerează că compușii vegetali din măsline ajută la prevenirea pierderii osoase, deși aceste constatări par pozitive, dovezile umane rămân lipsite. Acestea fiind spuse, cei care urmează o dietă mediteraneană par să aibă o incidență mai mică a fracturilor.

Sunt un aliment fermentat
Măslinele sunt unul dintre cele mai populare alimente fermentate, consumând astfel de alimente adăugați bacterii și enzime benefice florei intestinale, ceea ce crește sănătatea microbiomului intestinal și a sistemului digestiv și vă poate îmbunătăți funcția imunitară.

Măslinele sunt sigure pentru toată lumea?
O bază alimentară pentru multe dintre cele mai sănătoase populații din lume, măslinele sunt considerate o alegere bună pentru majoritatea oamenilor. Rar au fost înregistrate rapoarte de alergie, deși acestea sunt de obicei la polenul măslinului, mai degrabă decât la fructe.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel