200 de milioane de EURO: Pensiile plătite, în 13 ani, prin Pilonul II și III

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Tratamentul fiscal aferent sumelor provenite din participarea la fondurile de pensii private este identic cu cel corespunzător pensiilor din sistemul public (Pilonul I)
Tratamentul fiscal aferent sumelor provenite din participarea la fondurile de pensii private este identic cu cel corespunzător pensiilor din sistemul public (Pilonul I)

Fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu + Pilonul III facultativ) au realizat plăți în valoare de peste 1 miliard de lei (200 mil. euro) către un număr de aproape 115.000 de participanți și moștenitori, de la înființare și până la finele lunii septembrie 2021, potrivit statisticilor APAP

Cea mai mare parte din sumă a fost plătită de fondurile de pensii private obligatorii (605 mil. lei - Pilonul II), restul fiind plătit de fondurile de pensii private facultative (397 mil. lei - Pilonul III).

Numărul plăților efectuate este doar ușor diferit: 59.000 la Pilonul II, față de 55.000 la Pilonul III.

Potrivit legislației, ca dispoziție tranzitorie până la adoptarea unei legi de plată a pensiilor private, participanții sau moștenitorii acestora pot primi plățile din partea fondurilor de pensii fie ca sumă unică, fie sub formă de rate egale pe o durată de cel mult 5 ani.

Citește și: Cinci alimente care pot provoca cancer. Chiar va trebui să o lași mai moale cu mâncarea preferată

Conform Codului fiscal în vigoare, singură sarcina fiscală asupra veniturilor încasate în urmă participării la un fond de pensii private este impozitul pe venit de 10%, aplicabil sumelor care depășesc o baza neimpozabila de 2.000 lei lunar. Tratamentul fiscal aferent sumelor provenite din participarea la fondurile de pensii private este identic cu cel corespunzător pensiilor din sistemul public (Pilonul I), scrie mediafax.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel