Zona Zoster, factor de risc pentru AVC. Ce alte complicații poate provoca

Autorul articolului: Monika Baciu |
Data publicării:
| Categorie: Homepage
zona zoster - FOTO: Freepik@wavebreakmedia_micro
zona zoster - FOTO: Freepik@wavebreakmedia_micro

Zona Zoster poate provoca anumite complicații pe termen lung. Poate duce inclusiv la accident vascular cerebral.

Zona Zoster poate crește riscul pe termen lung de atac de cord sau accident vascular cerebral. Persoanele care au avut Zona Zoster pot avea un risc crescut de atac de cord sau accident vascular cerebral. Riscul sporit poate fi, de asemenea, mai mare pentru cei care sunt imunocompromiși.

Persoanele care au avut Zona Zoster - reactivarea virusului varicelei - pot avea, de asemenea, un risc crescut de un eveniment cardiovascular major, cum ar fi accident vascular cerebral sau atac de cord, chiar și pe termen lung, arată noi cercetări.

Studiul, publicat în noiembrie în Journal of the American Heart Association, a constatat că Zona Zoster este asociată cu un risc pe termen lung cu aproape 30% mai mare de a avea un eveniment cardiovascular major, timp de până la 12 sau mai mulți ani de la boală. Riscul sporit poate fi, de asemenea, mai mare pentru cei care sunt imunocompromiși.

"Deși unele studii anterioare au arătat un risc mai mare pe termen scurt de accident vascular cerebral și atac de cord în jurul momentului infecției cu zona zoster, nu s-a știut dacă acest risc mai mare a persistat pe termen lung", a declarat autorul principal al studiului Sharon G. Curhan, MD, medic și epidemiolog în cadrul Diviziei channing de medicină de rețea de la Brigham and Women's Hospital,  a spus sănătate, potrivit Health.

Zona Zoster, ce este

Zona Zoster este o infecție virală care provoacă o erupție dureroasă care poate să izbucnească pe o parte a corpului, cum ar fi un braț sau o parte a trunchiului. Este cauzată de virusul varicelo-zosterian, care este același virus care provoacă varicela.

După ce o persoană are varicela, Zona Zoster rămâne în corpul lor pentru tot restul vieții. Ani și chiar decenii mai târziu, virusul se poate reactiva ca Zona Zoster. Potrivit dr. Curhan, aproape toată lumea din SUA cu vârsta de 50 de ani și mai în vârstă a fost infectat cu varicelă, prin urmare, este la risc pentru Zona Zoster. Aproximativ o treime dintre americani vor dezvolta zona zoster în timpul vieții lor, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

"Există un număr tot mai mare de dovezi care leagă virusul varicelo-zosterian de boala vasculară", a spus dr. Curhan, adăugând că virusul varicelo-zosterian este singurul virus uman despre care se știe că se reproduce în artere și duce la vasculopatie sau probleme care afectează vasele de sânge.

Studii extinse pe zeci de ani de cercetări

Experții cred că această deteriorare, adesea din cauza inflamației, este ceea ce crește riscul unei persoane pentru accident vascular cerebral sau atac de cord după ce a avut zona zoster.

Pentru a determina cât timp poate dura acest risc, Dr. Curhan și echipa sa au folosit date din trei studii mari din SUA - două studii de sănătate ale asistenților medicali și studiul de monitorizare a profesioniștilor din domeniul sănătății - care au urmărit oamenii timp de până la 16 ani. Acestea au inclus peste 200.000 de persoane în total și au exclus pe oricine avea antecedente de boli cardiovasculare.

După ajustarea pentru alți factori de risc care ar fi putut provoca boli de inima, cercetatorii au stabilit că având Zona Zoster a fost asociat cu un risc de aproape 30% mai mare pe termen lung de un eveniment cardiovascular major, în special accident vascular cerebral sau atac de cord.

Studiul subliniază, de asemenea, importanța prevenirii, în special datorită disponibilității unui vaccin sigur și eficient împotriva Zonei Zoster.

Zona Zoster prevenită prin vaccin

Vaccinarea împotriva Zonei Zoster este singura modalitate de a proteja împotriva bolii. Majoritatea datelor din noul studiu au fost colectate înainte ca un vaccin împotriva Zonei Zoster să fie disponibil în SUA, iar dr. Curhan a spus că, chiar și atunci când un vaccin a devenit disponibil, a existat o adresabilitate foarte mică. Ea a spus că rezultatele studiului evidențiază Zona Zoster ca o amenințare la adresa sănătății publice și importanța prevenirii afecțiunii.

În 2017, CDC a început să recomande vaccinul Shingrix cu două doze - care nu este un vaccin viu - pentru a preveni complicațiile provocate de Zona Zoster la adulții de peste 50 de ani. De asemenea, agenția recomandă vaccinul pentru oricine are peste 19 ani care are un sistem imunitar slăbit.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel