Ziua Mondială a Radioului - 13 februarie, sub tema "Radio şi încredere". Care e povestea radioului și cine l-a inventat, de fapt

radiodcnews Team | Dată: 13 feb 2022, 12:21 | Categorie: Știri
Foto: Pexels @cottonbro
Foto: Pexels @cottonbro

Azi, 13 februarie, este Ziua Mondială a Radioului.

Ziua mondială a radioului a fost proclamată în 3 noiembrie 2011, în cadrul celei de-a 36-a Conferințe generale a UNESCO și este marcată anual, pe data de 13 februarie.

Prima propunere privind o zi mondială dedicată Radioului a fost în ianuarie 2008, de către preşedintele Academiei Spaniole de Radio, Jorge Álvarez, care a trimis o scrisoare directorului general al UNESCO, Koichirō Matsuura.

Abia în anul 2010, ca urmare propunerii spaniole, pe agenda Comitetului Executiv al UNESCO a fost inclus subiectul proclamării Zilei Mondiale a Radioului, iar iniţiativa a fost aprobată la 29 septembrie 2011, moment în care UNESCO a lansat o largă consultare cu organizaţii ale audiovizualului publice, private, agenţii, ONG-uri, mediul academic.

91% dintre intervievaţi şi-au arătat susţinerea pentru această idee, incluzând aici şi suportul oficial al Arab States Broadcasting Union (ASBU), the Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU), the African Union of Broadcasting (AUB), the Caribbean Broadcasting Union (CBU), the European Broadcasting Union (EBU), the International Association of Broadcasting (IAB), the North American Broadcasters Association (NABA), the Organización de Telecomunicaciones Ibeoramericanas (OTI), BBC, URTI, Vatican Radio, etc.

Cum a fost aleasă data de 13 februarie și care sunt sloganurile care marchează ziua, în fiecare an

Ca urmare a susținerii implementării acestei zile, a fost aleasă data de 13 februarie, ziua fiind aleasă în amintirea primei emisii a postului de radio al Naţiunilor Unite – 13 februarie 1946.

Astfel, Ziua Mondială a Radioului, sau World Radio Day, marchează prima emisie a postului de radio al Națiunilor Unite de acum 76 de ani, în anul 1946.

La 14 ianuarie 2013, cea de-a 67-a Adunare Generală a ONU a ratificat proclamarea Zilei Mondiale a Radioului, din acest moment această zi devenind oficială pentru toate statele membre, pentru agenţiile, fondurile, programele şi partenerii ONU.

Ziua Mondială a Radioului a avut în fiecare an o temă anume. De exemplu, în anul 2014, temele au fost "Egalitatea de gen la Radio" și "Să celebrăm femeile din lumea Radioului și pe cei care le susțin". 

În anul 2015, tema propusă a fost "Tinerii şi Radioul".

În anul 2016, UNESCO a propus pentru această zi tema "Radioul în vremuri de urgenţă şi dezastru".

Iar în 2017 și 2018, sloganurile au fost "Radioul eşti tu!", respectiv "Radio şi Sport!".

În anul 2019 tema aleasă a fost "Dialogul, pacea şi toleranţa". În acest sens, EBU a participat la proiectul mondial de pace al corului "One Day One", aflat sub conducerea muzicală a dirijorului Jane Hanson, pentru a produce materialele necesare care să susţină transmisiunile ocazionate de Ziua Mondială a Radiourilor 2019.

În 2020 a fost diversitatea, principalele idei promovate fiind pluralismul în radio, diversitatea grupurilor sociale prezente în emisiuni şi diversitatea conţinutului editorial şi a tipurilor de programe.

Ziua Mondială a Radioului din anul 2021 a stat sub tema principală de "Lumea nouă, radioul nou", aceasta fiind centrată în jurul renașterii radioului în cadrul unei crize globale, pandemia COVID – 19 oferind radioului trecerea de la un rol secundar, la un rol principal în care a devenit o adevărată linie de salvare pentru familii și comunități, găsind o modalitate de a se adresa tuturor categoriilor de vârsta. De asemenea, în 2021 s-au marcat 10 ani de la lansarea Zilei Mondiale a Radioului, în care au fost celebrate trei direcții: evoluția, conectarea și inovația.

EVOLUȚIE – lumea se schimbă, radioul evoluează. Acest topic subliniază în special rezistența radioului și durabilitatea acestuia.

INOVAȚIE – lumea se schimbă, radioul se adaptează și inovează. Radioul a fost nevoit să se adapteze noilor tehnologii pentru a rămâne principalul mijloc de mobilitate și accesibilitate, oriunde și pentru toata lumea.

CONECTARE – lumea se schimbă, radioul se conectează. Această subtema evidențiază serviciile radio oferite societății noastre – dezastre naturale, crize socio – economice, epidemii, etc.

Care e tema anului 2022

În anul 2022, tema acestei zile este "Radio şi încredere".

Cu ocazia Zilei Mondiale a Radioului 2022, UNESCO face apel la posturile de radio din întreaga lume să sărbătorească cea de-a 11-a ediție a acestui eveniment și mai mult de un secol de radio.

Această ediție a WRD este împărțită în trei subteme principale:

– Încredere în jurnalismul radio: Produceți conținut independent și de înaltă calitate. Respectarea standardelor de bază ale jurnalismului etic a devenit o provocare în era digitală actuală. Cu toate acestea, pentru a păstra sau a spori încrederea ascultătorilor, jurnalismul trebuie să se bazeze în continuare pe informații verificabile care sunt împărtășite în interesul public, îi trag la răspundere pe cei puternici și ajută societatea să construiască un viitor mai bun pentru toți.

– Încredere și accesibilitate: Ai grijă de publicul tău. A ajunge la un grup de audiență selectat implică deservirea nevoilor informaționale ale tuturor ascultătorilor și a fi un catalizator pentru integrare și participare socială.

– Încrederea și viabilitatea posturilor de radio: Cum poate supraviețui radioul când criza financiară lovește piața media? Această subtemă leagă supraviețuirea economică a posturilor de radio de capacitatea lor de a atrage și reține o bază suficient de mare de ascultători loiali pentru a fi sustenabile sau pentru a integra interacțiunea ascultătorului în modelele lor de afaceri, potrivit Radio Romania Cultural

Cine a descoperit radioul

În anii 1860, fizicianul de origine scoțiană, James Clerk Maxwell, a descoperit existența unor unde radio, iar în 1886, fizicianul german Heinrich Rudolf Hertz a dovedit că variațiile curentului electric pot fi proiectate în spațiu sub formă unor unde similare cu cele ale luminii, după ce, câțiva ani mai devreme, un dentist american, Mahlon Loomis, intuise, și el, posibilitatea telegrafierii wireless.

Heinrich Rudolf Hertz a descoperit undele magnetice sau hertziene, experimentele sale bazându-se pe cercetările anterioare efectuate de James Clerk Maxwell, autorul teoriei electromagnetismului, care "prezicea" matematic existenţa undelor electromagnetice. 

- 1890 - fizicianul francez Édouard Branly prezenta la Academia de Științe un radioconductor ce funcționa pe o rază de 20 de metri traversând pereții, care a fost la originea telegrafiei fără fir.

- 1891 - inventatorul german Nikola Tesla a construit o serie de aparate care produceau între 15.000 şi 18.000 de cicluri electromagnetice pe secundă. El prefera să utilizeze undele longitudinale, deoarece considera că undele hertziene sunt o adevărată pierdere de energie.

- 1894 - fizicianul britanic Oliver Lodge a folosit în experimentele sale un tub cu pilitură ca detector de undă.

- 1895 - fizicianul rus Alexandr Popov, de la şcoala de marină din Kronstadt, a întrebuinţat detectorul cu înregistrator de furtuni îndepărtate şi a inventat antena.

- 1895 - inginerul şi fizicianul italian Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir şi a antenei de emisie legate la pământ, a realizat la Pontecchio, o transmisie radiotelegrafică cu un aparat propriu, brevetat în 2 iunie 1896, printr-un un sistem care putea să transmită şi să primească semnale radio de la o distanţă de 3 km. Ulterior, el şi-a extins cercetările, emiţând unde radio pe distanţe din ce în ce mai mari.

- 1899 - Marconi a deschis prima fabrică unde se construiau aparate de telegraf fără fir în Chelmsford (Essex) şi a stabilit o legătură radio între Marea Britanie şi Franţa.

- 1990 - canadianul Reginald Fessenden a fost primul om care a transmis un mesaj vocal prin intermediul undelor radio, în 23 decembrie 1900, la distanţa de aproximativ o milă (1,6 km.)

- 1901 - Marconi a reuşit să transmită un mesaj radio peste Oceanul Atlantic, din Wexford (Anglia) până în Newfoundland (Canada).

- 1903, când a pus aparatul său la dispoziţia preşedintelui Statelor Unite, Theodore Roosvelt, pentru ca acesta  să transmită mesajul de felicitare regelui Eduard al VII-lea al Angliei.

- 1909 - Marconi a obţinut Premiul Nobel pentru fizică datorită acestei invenţii.

- 1910 - Dunwody şi Pickard construiesc primul post de radio cu detector cu galenă (n.r. cristal de sulfură de plumb). Audiţia s-a făcut în difuzoare de forma unui cornet acustic sau căşti de telefonie.

- 1915 - Tesla a pierdut primul proces în vederea recunoaşterii "paternităţii" radioului, intentat lui Marconi în 1915.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite