Vulcanul Lewotobi Laki-laki din Indonezia a erupt. Peste 6000 de persoane au fost evacuate - VIDEO

Autorul articolului: Cristian Cîșleanu |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Captură de ecran / Foto: Video X AFP
Captură de ecran / Foto: Video X AFP

A erupt vulcanul Lewotobi Laki-laki din districtul Flores Timur.

Circa 6.500 de persoane de pe insula indoneziană Flores au fost nevoite să îşi părăsească casele după ce vulcanul Lewotobi Laki-laki a aruncat în atmosferă în ultimele zile nori groşi de cenuşă maronie, a anunţat presa locală, citând autorităţile, informează VNA, conform Agerpres.

Până în prezent nu au fost raportate victime sau pagube majore.


Muntele de 1.584 de metri este unul dintre ”vulcanii gemeni”, Lewotobi Laki-laki şi Lewotobi Perempuan, din districtul Flores Timur. Vulcanul a erupt de 40 de ori din 14 ianuarie, aruncând nori fierbinţi până la 1.500 metri înălţime.

Locuitorii din satele din apropiere au fost nevoiţi să se mute în casele rudelor sau au căutat adăpost în centrele de primire, deoarece autorităţile au ridicat starea de alertă a vulcanului la cel mai înalt nivel pe 9 ianuarie.

Lava poate să ajungă în râuri

Oficialii au îndemnat comunitatea locală, dar şi vizitatorii şi turiştii, să nu se apropie pe o rază de 4 kilometri de zona de erupţie şi să fie conştienţi de posibilitatea ca lava rece să ajungă în râurile din amonte de vârf în cazul unor ploi intense.

Lewotobi Laki-laki este unul dintre cei 120 de vulcani activi din Indonezia.

Între timp, un alt vulcan din Indonezia, Muntele Marapi de pe insula Sumatra, a erupt din nou pe 14 ianuarie, pentru a doua oară din decembrie 2023, aruncând în atmosferă fum şi cenuşă. Nu au fost raportate victime. Din 12 ianuarie, cel puţin 100 de locuitori au fost evacuaţi din zonă.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel