Volkswagen și Tesla, în mijlocul unui scandal privind procurarea materialelor pentru mașinile lor electrice

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
foto pixabay/ TESLA
foto pixabay/ TESLA

Extracția mineralelor necesare fabricării vehiculelor electrice (VE) și a bateriilor lor este învăluită în acuzații de abuz.

Extracția mineralelor necesare fabricării vehiculelor electrice (VE) și a bateriilor lor este învăluită în acuzații de abuz, conform ultimului raport al organizației non-profit Centrul de Resurse pentru Afaceri și Drepturile Omului (BHRRC). În plus, producătorii auto continuă să procure materiale de la unele dintre cele mai criticate surse, potrivit investigațiilor realizate de The Verge.

Din 2010, BHRRC a înregistrat 631 de acuzații de încălcări ale drepturilor omului legate de șapte minerale esențiale pentru vehiculele electrice, bateriile reîncărcabile și tehnologiile de energie regenerabilă. Multe dintre aceste acuzații au fost direcționate către un număr restrâns de companii, pe care The Verge le-a asociat cu trei dintre cei mai mari producători de VE din lume: Grupul Volkswagen, Tesla și BYD.

Cererea pentru mineralele vizate ar putea crește de 10 ori în viitor

“Lucrurile nu se îmbunătățesc”, a declarat Caroline Avan, responsabilă cu resursele naturale și tranziția echitabilă la BHRRC. Este clară necesitatea unei energii regenerabile și a unui transport curat, însă aceste tehnologii nu ar trebui să se dezvolte pe seama persoanelor care trăiesc și muncesc în locurile de unde companiile își procură materiile prime, a spus ea.

Un vehicul electric necesită de aproximativ șase ori mai multe minerale decât o mașină obișnuită consumatoare de combustibil fosil. Cererea pentru mineralele critice utilizate în VE și în stocarea energiei pentru surse regenerabile ar putea crește de zece ori până în 2040, conform unei estimări prudente realizate de Agenția Internațională pentru Energie. Problemele apar în momentul în care se încearcă asigurarea acestor minerale fără a se aloca timpul necesar pentru a garanta că extracția lor este efectuată în condiții umane.

Care sunt mineralele problemă

Ultimul raport al BHRRC cuprinde abuzuri potențiale legate de extracția a șapte minerale: bauxită, cobalt, cupru, litiu, mangan, nichel și zinc. Organizația a monitorizat aceste acuzații începând cu anul 2019, folosind înregistrări publice, inclusiv documente judiciare și resurse de reglementare, precum și rapoarte de la alte organizații non-guvernamentale și publicații media.

În ultimul an, s-au identificat încă 91 de acuzații, incluzând o „creștere semnificativă a încălcărilor drepturilor muncitorilor și a deceselor la locul de muncă”, care au constituit aproximativ 40% din noile acuzații în 2023. Din întregul set de date care datează din 2010, încălcările legate de muncă, incluzând 53 de decese în timpul muncii, reprezintă un sfert din toate acuzațiile. Pentru anul 2023, atacurile presupuse împotriva apărătorilor drepturilor omului, poluarea apei și amenințările la adresa accesului la apă sunt, de asemenea, probleme evidente.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel