Vin trei zile de foc. Elena Mateescu (ANM): ”Extindem avertizarea meteorologică”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Cod portocaliu de caniculă în 10 judeţe, vineri şi sâmbătă; temperaturile vor atinge 38 - 40 de grade Celsius. 

Zece judeţe din vestul şi sudul ţării se vor afla vineri şi sâmbătă sub o avertizare Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

”Ne așteptăm ca valul de căldură să se intensifice. Astăzi și mâine rămânem pe avertizare Cod Portocaliu pentru partea de nord, nord-vest, sud-vest a țării (Banat, Crișana, sudul Olteniei, sud vestul Munteniei, nord-setul Transilvaniei și Maramureșului).

Temperaturi de 38-40 de Grade și minime de 20-22 de grade. Discomfortul termic va fi unul deosebit de accentuat.

Pentru ziua de duminică, extindem avertizarea meteorologică de Cod Portocaliu către zona de sud a țării (Oltenia, Muntenia, sud-vestul Dobrogei), având în vedere că maximele vor fi de 38-40 de grade și nopțile vor fi tropicale, 20-22 de grade. 

Pentru duminică, în nordul țării, după-amiază, vor fi vijelii și ploi torențiale, la nivel punctiform”, exlică Elena Mateescu.

De asemenea, șefa ANM arată că în următoarea lună se va extinde fenomenul de secetă pedologică în bună parte din țară.

Astfel, pe 22 şi 23 iulie, în Banat, Crişana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei şi în vestul Maramureşului valul de căldură se va intensifica. În general, după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38 - 40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20 - 22 de grade şi, prin urmare, disconfortul termic va fi accentuat. Totodată, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. 

Citește și: ANM, prognoză meteo iulie. Gabriela Băncilă, informații pentru români

De asemenea, cea mai mare parte a ţării va intra în următoarele trei zile sub o avertizare Cod galben de caniculă şi disconfort termic ridicat,

Temperaturile maxime înregistrând valori între 35 şi 37 de grade Celsius. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în zilele de 22, 23 şi 24 iulie, valul de căldură se va extinde şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării şi se va intensifica treptat, disconfortul termic va creşte, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În general, temperaturile maxime se vor situa între 35 şi 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18 - 20 de grade. Valul de căldură va persista şi la nivelul Capitalei şi se va intensifica treptat, iar temperaturile maxime vor ajunge la 35 - 37 de grade, în timp ce minimele nu vor coborî sub 17 grade. Astfel, disconfortul termic va fi ridicat şi indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Incendiile de pădure alimentate de valul canicular devastează în continuare unele zone din Europa.

Cel puţin 1.000 de persoane au fost evacuate din cauza incendiilor din nordul provinciei Toscana din Italia. Un oficial local a declarat că temperaturile continuă să fie de peste 37 de grade Celsius.

Potrivit oficialilor europeni, Slovenia se confruntă cu cele mai grave incendii din istoria sa.

Totodată, o parte din Croația este sub cod roșu, iar ce e mai rău urmează să vină, spun autoritățile.

Şi în Statele Unite temperaturile ridicate au declanşat incendii, cel mai afectat fiind statul Texas. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel