Veşti proaste pentru românii care plănuiesc să meargă în concediu în Turcia în 2023

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews | Dată: 03 ian 2023, 15:49 | Categorie: Știri
Atenţionare MAE! Risc ridicat de insecuritate în orașul Istanbul din Turcia
Atenţionare MAE! Risc ridicat de insecuritate în orașul Istanbul din Turcia

Turcia este una dintre destinaţiile preferate de români, mai ales în timpul verii. Hoteluri all inclusive de pe litoralul turcesc sunt alegerea perfectă pentru familiile cu copii, dar nu numai.

De la 1 ianuarie, în Turcia a fost introdusă o taxă de turism. Oaspeții țării vor plăti 2% în plus pentru cazarea în hoteluri, sate turistice, moteluri, pensiuni, precum și pentru excursiile organizate de agențiile de turism.

Angajații misiunilor diplomatice și ai organizațiilor internaționale cu statut diplomatic sunt scutiți de taxa de turism.

Decizia privind taxa turistică a fost luată încă în 2019, dar implementarea acesteia a fost amânată din cauza pandemiei de coronavirus.

Reprezentanții industriei turismului din Turcia s-au pronunțat anterior împotriva introducerii acestei taxe pe motiv că va slăbi poziția competitivă pe care o are țara, care, spre deosebire de alte țări, nu plătea până acum o taxă turistică.

Medicamente compensate cu 90%. Cine poate beneficia de ele

Hotărârea de Guvern nr. 1556/2022 care prevede această modificare a fost deja publicată în Monitorul Oficial.

„De programul pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor beneficiază toţi pensionarii cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială sub valoarea menţionată, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri”, potrivit CNAS.

La stabilirea plafonului de pensie până la care se pot acorda medicamente compensate cu 90% nu se va lua în calcul ajutorul financiar instituit prin Ordonanţa de Urgenţă 168/2022 pentru pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii din sistemul pensiilor militare de stat şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale/sectoriale de pensii, cu venituri mai mici sau egale cu 3.000 lei/lună, ajutor care se va acorda în două tranşe, în lunile ianuarie şi octombrie 2023, prin casele teritoriale/sectoriale de pensii.

CNAS şi casele de asigurări de sănătate au luat măsuri de informare a furnizorilor parteneri de servicii medicale despre noutăţile care survin în modul de aplicare a programului pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor, se menţionează în comunicat.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite