Variola maimuței. Strategia statelor UE: Vaccinarea persoanelor, după ce au fost expuse la virus

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Social

Franța a decis să vaccineze două persoane care au fost expuse la virusul variolei maimuţei.

Autoritățile sanitare au vaccinat cele două persoane cu vaccinul împotriva variolei Imvanex după ce anterior autorităţile sanitare franceze au recomandat vaccinarea în cazul persoanelor care au intrat în contact cu virusul.

În Marea Britanie, unde au fost identificate mult mai multe cazuri, peste 1.000 de persoane au fost vaccinate după ce au venit în contact cu virusul. Regatul Unit a cumpărat peste 20.000 de doze de Imvanex.

În Germania nu au fost încă raportate vaccinări, deşi autorităţile sanitare au comandat până la 40.000 de doze. 

Potrivit Agenţiei Europene pentru Medicamente, Imvanex este un vaccin folosit pentru a proteja împotriva variolei la adulţi.

Vaccinul a fost administrat în contextul unei creşteri a numărului de cazuri de variola maimuţei. Virusul provoacă de obicei simptome uşoare cum ar fi erupţii cutanate, febră şi pustule, care pot deveni însă şi severe.

Virusul este prezent în 20 de ţări, iar numărul cazurilor ar putea creşte, a precizat recent Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Ministrul francez al Sănătăţii, Brigitte Bourguignon, a spus în această săptămână că au fost confirmate şapte cazuri de infectare cu virusul variolei maimuţei în Franţa şi că situaţia este sub control.

OMS recomandă diferite măsuri, dar nu consideră că există motive de alarmă

Nu este o boală în legătură cu care publicul larg ar trebui să se îngrijoreze. Nu se compară cu Covid, a precizat experta OMS Sylvie Briand cu prilejul unui briefing destinat ţărilor membre OMS desfăşurat vineri în Geneva.

Cu toate acestea, ţările ar trebui să raporteze rapid infectările şi să-i izoleze pe cei afectaţi. OMS estimează că majoritatea cazurilor vor fi uşoare. Cu toate acestea, femeile însărcinate, copiii şi persoanele cu un sistem imunitar slăbit prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta o infecţie severă.

Avem o fereastră de oportunitate pentru a stopa transmiterea acum, a spus Briand. Este neclar însă cât de mari sunt stocurile de vaccinuri împotriva variolei, care ar trebui totodată să fie eficiente şi împotriva variolei maimuţei, a spus ea.

OMS estimează că numărul cazurilor va continua să crească. Cazuri de variola maimuţei au fost depistate până acum în peste 20 de ţări, a mai precizat organizaţia.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel