Valieva scapă momentan. Patinatoarea-minune ar fi luat medicamentele de INIMĂ ale bunicului

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Sport
Kamila Valieva / Foto: captură video, eurosport
Kamila Valieva / Foto: captură video, eurosport

Patinătoarea artistică rusă Kamila Valieva a susținut că testul ei pozitiv la droguri a fost cauzat de o confuzie.

Sportiva suține că a luat, din greșeală, medicamentele pentru inimă ale bunicului ei, a declarat un oficial olimpic.

Denis Oswald, președintele permanent al comisiei de disciplină din cadrul Comitetului Internațional Olimpic, a declarat că Valieva a susținut că a existat o confuzie la o audiere a Curții de Arbitraj pentru Sport (TAS) cu privire la dacă ar trebui să i se permită să continue să concureze.

„Argumentul ei a fost că această contaminare a avut loc cu un produs pe care îl lua bunicul ei”, a spus Oswald.

Adolescenta rusă a fost autorizată de Curtea de Arbitraj (CAS) să concureze la proba feminină, după ce un complet de trei judecători a fost de acord cu decizia RUSADA (Agenția rusă antidoping) de a ridica interdicția ei.

CAS nu a abordat, însă, pe fond cazul sportivei, care va fi analizat de RUSADA după încheierea Jocurilor de iarnă.

Valieva a fost testată la campionatele naționale, pe 25 decembrie, dar testul pozitiv pentru medicamentul interzis pentru angină trimetazidină nu a fost făcut public decât pe 8 februarie, după ce concurase deja la Jocurile de la Beijing în proba pe echipe.

WADA a a privit cu suspiciune activitatea agenției ruse antidoping, căreia i-a durat atât de mult să raporteze rezultatul, scrie Reuters.

Proba „B” NU S-A analizat

Anterior, Oswald a spus într-o conferință de presă că eșantionul „B” al lui Valieva nu a fost încă analizat, în ciuda rezultatului pozitiv inițial.

Conform regulilor anti-doping, urina unui atlet este testată de două ori. Dacă proba „A” a unui atlet este pozitivă pentru o substanță interzisă, laboratorul de testare trebuie să informeze autoritatea responsabilă pentru eșantion, adica RUSADA, în cazul Valieva.

Decizia CAS de a o lăsa pe Valieva să concureze, pe motiv că menținerea suspendării i-ar cauza pagube ireparabile, a stârnit indignare din partea sportivilor și oficialilor din întreaga lume.

Dacă Valieva termină în primii trei la proba de simplu feminin, care începe marți în jurul orei 18 cu programul scurt, ceremonia de acordare a medaliilor nu va avea loc în cadrul Jocurilor de Iarnă, la această probă.

Valieva, care a uimit lumea efectuând sărituri cvadruple în proba pe echipe, este mare favorită la proba individuală.

„Vrem să acordămmedalia persoanei potrivite”, a declarat Oswald într-o conferință de presă.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel