Valentin Uritescu a murit. Actorul suferea de o boală necruțătoare

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri

Actorul Valentin Uritescu a murit astăzi, la vârsta de 81 de ani, transmite Rador.

În ultimii ani, actorul și-a petrecut timpul într-un centru specializat, unde primea ajutor pentru problemele de care suferea.

La vârsta de 33 de ani, Valentin Uritescu a fost diagnosticat cu o boală asemănătoare cu Parkinson, o boală degenerativă care s-a agravat în ultimii ani. ”Nu-i chiar Parkinson, dar tot pe acolo”, spunea marele actor, în urmă cu ceva timp.

Actorul stătea de aproximativ 2 ani într-un centru de îngrijire, iar soția sa, Valeria Uritescu, declara că acesta beneficia de îngrijire de specialitate.

”Valentin Uritescu, o minune de om”, a spus și Florin Piersic.

Pe parcursul îndelungatei sale cariere artistice, a jucat în zeci de filme şi pe scenele a patru teatre: "Maria Filotti" din Brăila, "Teatrul Tineretului" din Piatra Neamţ, iar în capitală, Teatrul Bulandra şi Teatrul Naţional.

Mult prea multe modele culturale ale societăţii româneşti aleg să ne privească din altă parte, înainte să ne putem lua rămas bun, afirmă ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, într-un mesaj transmis sâmbătă la moartea actorului Valentin Uritescu, arată Agerpres.

"Scena românească îşi ia rămas bun pentru totdeauna de la Valentin Uritescu. După o vastă carieră prin care şi-a pus amprenta în cultura românească, marele actor pleacă dintre noi cu aceeaşi eleganţă cu care ne-a obişnuit. Mult prea multe modele culturale ale societăţii româneşti aleg să ne privească din altă parte, înainte să ne putem lua rămas bun. De aceea, trebuie să învăţăm să ne onorăm valorile în fiecare zi, să ne bucurăm de ceea ce ne oferă, pentru că mâine nu este o garanţie pentru nimeni. Condoleanţe familiei, echipei de artişti alături de care a urcat de atâtea ori pe scenă, bucurându-ne cu talentul său şi tuturor celor ce l-au îndrăgit! Dumnezeu să-i odihnească sufletul şi să îi aline pe cei apropiaţi!", a transmis ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

A primit numeroase premii, între care cel pentru interpretare masculină pentru rolul Sergentul Şaptefraţi, din filmul "Lumini şi umbre", în regia lui Andrei Blaier. Cu cinci ani în urmă a primit şi premiul pentru întreaga sa activitate la Gala Premiilor Gopo, iar memoriile sale sunt adunate în volumul "Să ai grijă de cel bun din tine. Amintiri"

În 2004, i-a fost conferit Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Ofiţer, Categoria D - "Arta Spectacolului", "în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului", iar la vârsta de 76 de ani a primit premiul pentru întreaga sa activitate la Gala Premiilor Gopo.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel