”Vaccinarea la chiuvetă”, afacerea de peste jumătate de milion de euro. Rețineri în ancheta de la Centrul Petea

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social

Mai multe percheziţii au avut loc, marți, în județele Bihor și Satu Mare. Procurorii au descins la 13 adrese într-un nou caz de ”vaccinare la chiuvetă”, suspecții fiind bănuiți că au emis peste 2.000 de certificate false.

Procurorii DNA au dispus reținerea pentru 24 de ore și pornirea acțiunii penale împotriva a cinci persoane: o asistentă medicală și doi registratori de la Centrul de vaccinare Petea (Satu Mare), un asistent medical de la Direcția de Sănătate Bihor și o persoană fără calitate specială. Toți sunt acuzați de infracțiuni de corupție.

O ”afacere” de cel puțin jumătate de milion de euro


Procurorii cereau între 250 şi 300 de euro pentru a elibera un certificat digital european, fără ca să administreze efectiv dozele de vaccin. Anchetatorii spun că ar fi fost eliberate, folosind această metodă, peste 2.000 de certificate.

DNA informează că la percheziţiile desfăşurate în cursul zilei de marţi au fost găsite sume de bani totalizând 127.000 de euro, 75.000 de lei şi 1.000 de lire sterline, iar în cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. 

Cum procedau suspecții



DNA spune că erau două moduri de acţiune:

  • primul  este acela în care persoana interesată s-ar fi prezentat efectiv la centrul de vaccinare, însă doza de vaccin nu îi era administrată efectiv,
  • iar cel de-al doilea (mai frecvent utilizat) este acela în care persoana interesată nici nu se prezenta la centrul de vaccinare, primind doar adeverinţa de vaccinare în schimbul sumei de bani solicitate.

În această a doua situaţie persoanele interesate comunicau persoanei intermediare, cu ajutorul unor aplicaţii telefonice ce permit transmiterea de fişiere media, poze ale actelor de identitate, în vederea introducerii datelor în RENV şi a generării adeverinţei de vaccinare.


Citește și: Vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani în România. Gheorghiţă vine cu detaliile: centrele de vaccinare vor avea cabinete speciale

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel