„Ursul hrănit e un urs mort”. Medicul veterinar Ovidiu Roșu: Orice urs care se apropie prea mult de zonele urbane e ucis

Autorul articolului: George Eduard Caramiciu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Unsplash.com
Unsplash.com

Ovidiu Roșu, medic veterinar, a fost invitatul lui Tudor-Tim Ionescu, la DC Anima, unde au discutat despre pericolul la care sunt supuși urșii atunci când oamenii îi hrănesc. Prin exemple și experiențe proprii, cei doi încearcă să explice de ce oamenii sunt problema, și nu animalele.

Autoritățile emit deseori anunțuri cu privire la interzicerea hrănirii animalelor sălbatice, în special când vine vorba despre urșii de pe marginea drumurilor sau orașelor. Deși aceștia se pot arăta prietenoși la început, dar hrănirea constantă duce la „moartea” acelui animal.

„E o chestie pe care am văzut-o la americani și e foarte clară. „Fed bear is a dead bear” („ursul hrănit e un urs mort”).  Evident că, noi ca oameni, suntem specia supremă și trebuie să ne hrănim, nu intră în discuți, dar e clar, în momentul în care un animal devine cu adevărat periculos va trebui să ne protejăm.

De exemplu, legislația americană spune că orice urs care se apropie prea mult de zonele urbane e ucis. Problema e că acești urși nu ajung să se apropie de oameni doar pentru că vor ei pur și simplu, că nu e normal din punct de vedere genetic sau evoluționist, dar în momentul în care tu te duci și îi dai de mâncare, și se întâmplă asta în fiecare zi, ursul te vede ca pe o sursă de hrană. El asociază omul cu o sursă de hrană. Problema nu e la urs, ci la noi. Noi suntem de vină”, a spus Ovidiu Roșu.

Realizatorul emisiunii a oferit ca exemplu un caz din Danemarca, acolo unde o morsă căpătase un comportament similar cu cel al urșilor hrăniți din România. Pentru că turiștii și localnicii nu se opreau din a se apropia și hrăni animalul sălbatic, statul a ales să ucidă morsa.

Youtube video image


Fakenews-urile referitoare la animale

Reporterii, în căutarea de senzaționalism, ar fi deformat realitatea unor cazuri ce implică animale, spun cei doi. Ovidiu Roșu și Tudor-Tim Ionescu explică fenomenul unor așa-ziși oameni mușcați de vulpi împrejurul Bucureștiului, o știre pe care aceștia nu o consideră autentică.

„Mi s-a luat și mie un interviu vizavi de acest subiect (oamenii mușcați de vulpi) și l-am întrebat pe reporter ce s-a întâmplat, ca să știu contextul, să intru în contact cu oamenii mușcați. Evident că nu au fost oferite aceste informații. 

Mi s-a reproșat că nu vreau să ajut pentru că am cerut detalii. Găsiseră pe altcineva. Dar, din experiența noastră ca veterinari, am văzut care sunt limitele lor (ale vulpilor). Astfel de știri nu le înghit, nu le pot crede.

Da, sunt animale care pot mușca, dacă te duci să le dai de mâncare. Fără context, aceste știri sunt doar senzaționale. Totul trebuie contextualizat. Singurele lucruri senzaționale legate de animale au fost produse de oameni. Inclusiv cazurile în care animalele sălbatice din mediul urban erau blocate de oameni, ceea ce provoca o isterie generală. Acum câțiva ani aterizaseră 2 pelicani în București și se isterizaseră oamenii”, a explicat Ovidiu Roșu.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel