Unul dintre cei mai activi vulcani din Filipine pune în pericol viața populației din zonă

Stella Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Vulcanul Mayon
Vulcanul Mayon

Oficialii filipinezi au ridicat joi nivelul de alertă pentru unul dintre cei mai activi vulcani din țară, după ce fluxuri supraîncălzite de gaze, resturi și roci au coborât în cascadă pe versantul superior al vulcanului, într-o situație care le provoacă temeri că ar putea duce la o erupție periculoasă în câteva zile sau săptămâni.

Sătenilor care locuiesc pe o rază de 6 kilometri de craterul vulcanului Mayon li s-a spus să părăsească zona de pericol permanent desemnată de mult timp și să se mute în locuri mai sigure din cauza pericolului de emisii vulcanice, fluxuri de lavă, căderi de pietre și alte pericole, au declarat oficialii citați de AP.

Cedric Daep, un oficial provincial pentru siguranță publică, a declarat că sătenii se pregătesc să evacueze din zona de pericol, care ar trebui să fie interzisă rezidenților permanenți, dar unde multe familii, majoritatea sărace, și-au construit case la umbra Mayon de-a lungul anilor.

"Autoritățile aviației civile trebuie, de asemenea, să sfătuiască piloții să evite să zboare în apropierea vârfului vulcanului, deoarece cenușa de la orice erupție bruscă poate fi periculoasă pentru aeronave", a declarat Institutul filipinez de vulcanologie și seismologie.

Atracție turistică în provincia nord-estică Albay pentru forma sa conică pitorească, Mayon este unul dintre cei mai revoltați dintre cei două duzini de vulcani activi din Filipine. Ultima sa erupție violentă a avut loc în 2018, provocând strămutarea a zeci de mii de săteni.

Experții guvernamentali în domeniul vulcanic au declarat că au ridicat nivelul de alertă din jurul Mayon la al treilea nivel dintr-un sistem de avertizare în cinci trepte, după ce au detectat un număr tot mai mare de căderi de pietre și cel puțin două cutremure vulcanice în ultimele zile. Joi, trei scurte emisii de gaze vulcanice și cenușă au curs joi în jos pe râpa sud-estică a vulcanului, la aproximativ un kilometru (jumătate de milă) de crater, au spus ei.

"Acest lucru înseamnă că Mayon prezintă o erupție magmatică a unui dom de lavă la vârf, cu șanse crescute de fluxuri de lavă ... și de o potențială activitate explozivă în câteva săptămâni sau chiar zile", a declarat institutul guvernamental de vulcanologie.

În afară de Mayon, oficialii monitorizau îndeaproape vulcanul Taal la sud de Manila și muntele Kanlaon din centrul insulei Negros, din cauza unor noi semne de repeziciune.

Mai multe sate din trei orașe din apropierea Taal au suspendat cursurile miercuri din cauza smogului gros emanat de vulcanul, unul dintre cei mai mici din lume, iar locuitorii au fost sfătuiți să limiteze activitățile în aer liber și să poarte măști pentru protecție.

Filipine se află de-a lungul Inelului de Foc al Pacificului, o regiune predispusă la cutremure și erupții vulcanice. Un vulcan adormit de mult timp, Muntele Pinatubo, a explodat la nord de Manila în 1991, într-una dintre cele mai mari erupții vulcanice din secolul XX, provocând moartea a sute de persoane.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel